Zdravstvo

Vesti :: Više od 3.000 bolesti zapisano u genima

bolesti u genimaU nasleđe se prenose rupice na bradi, kovrdžava kosa, ali i teška oboljenja

Zamislite da se nalazite na razgovoru za posao – dok razmišljate o tome da li vaša profesionalna biografija odgovara zahtevima poslodavca i da li vaša odevna kombinacija odaje utisak ozbiljne i poslovne osobe, vašeg potencijalnog gazdu zanimaju sasvim druge stvari – da li ste zdravi i da li ćete u bliskoj budućnosti oboleti od neke ozbiljne bolesti zbog koje ćete uzimati „dugometražna” bolovanja. Odgovore na ova pitanja dobiće ako čašu iz koje vam je ljubazno ponudio da popijete sok pošalje u DNK laboratoriju. Ako mislite da je ovo scenario za film naučne fantastike pogrešili ste – u genetičkim laboratorijama danas možete dobiti odgovore na pitanja koje se bolesti mogu nalaziti u vašem zdravstvenom kartonu, odnosno kakve ste karte dobili na DNK lutriji.

Genetičari objašnjavaju da DNK predstavlja naš „prirodni” jedinstveni matični broj, a od kako je 2001. godine iščitan genom čoveka, naučnici pokušavaju da daju odgovore na pitanja – koje smo bolesti nasledili od roditelja i da li postoji način da te bolesti lečimo genskom terapijom.

„Zahvaljujući napretku nauke, danas znamo da je više od 3.000 bolesti nasledno – osim kardiovaskularnih i malignih bolesti od roditelja nasleđujemo i predispoziciju za nastanak dijabetesa, reumatskog artritisa, osteoporoze i brojnih drugih oboljenja. Međutim, važno je razumeti da je većina bolesti poligenski uslovljena – veći broj gena i promena u njihovoj funkcionalnosti dovodi do bolesti, a za razvoj nekog oboljenja veoma je važna i sredina. Na primer: ako su vaši roditelji živeli u siromaštvu, ako su bili pušači i nisu se bavili nikakvom fizičkom aktivnošću, velika je verovatnoća da su oboleli od visokog krvnog pritiska, dijabetesa i da imaju neko pulmološko oboljenje. Da li to znači da su i vama ostavili u nasleđe ove bolesti? I da i ne. Naime, ako se vi zdravo hranite, uzimate antioksidanse, bavite se sportom, ne pušite i niste gojazni, veća je šansa da se neće ispuniti „gensko proročanstvo”, kaže docent dr Goran Brajušković, saradnik Centra za humanu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu.

On dodaje da postoje porodice u kojima se jedna kćerka razbolela od karcinoma dojke, a druga nije – iako su dobile isti nasledni materijal.

„Postoje brojni karcinomi koji su nasledni – ne možemo iseći debelo crevo ako imamo predispoziciju da obolimo od malignog tumora, ali možemo ići na kolonoskopiju i otkriti bolest u početnoj fazi kada je potpuno izlečiva. Problem je u tome što u našoj zemlji nema organizovanih skrininga i što se većina zloćudnih tumora otkriva kasno, odnosno kada je bolest uzela maha i metastazirala”, kaže dr Brajušković.

Britanski „Dejli mejl” nedavno je radio istraživanje čiji rezultati govore da se u našem DNK zapisu, odnosno roditeljskoj „zaostavštini” krije budućnost našeg zdravlja, tako da narodna izreka „kakva majka – takva kćerka” ima puno genetsko pokriće. Naime, ustanovljeno je da kćerka svoju prvu menstruaciju dobija otprilike u isto vreme kada i njena majka, žena čija je majka patila od migrene ima 70-80 odsto veći rizik da i sama jednog dana oboli od te boljke, a kćerke čije su majke bolovale od reumatidnog artritisa takođe imaju veću šansu da im ovo oboljenje bude upisano u zdravstveni karton.

Zanimljiva genetika takođe svedoči da, osim prezimena, od roditelja nasleđujemo i rupice na bradi, kovrdžavu kosu, pegice i beli čuperak na glavi. Boja očiju takođe je porodični „brend” – genetička jednačina govori da dva plavooka roditelja moraju dobiti potomka plavih očiju. A na pitanje – koliko osoba u Centru za humanu molekularnu genetiku traži odgovor na pitanje da li dete nosi „odgovarajuće” prezime glasi – svakoga dana naučnici dobiju (barem) jedan zahtev za utvrđivanje očinstva. Zanimljivo je da se sve češće traži utvrđivanje očinstva preko deka, baka, polubraće i polusestara, a dr Goran Brajušković kaže da pred zakonom nema „nedodirljivih”. Ako postoji osnovana sumnja, mogu da se ekshumiraju i pokojnici koji su večni mir pronašli u Aleji zaslužnih građana, ali isključivo po nalogu suda.

Izvor: POLITIKA 17. 09. 2012. god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi