Zdravstvo

Vesti :: Više od polovine zdravstvenih radnika ne pere ruke!

xxxSamo 20 do 40 odsto zdravstvenih radnika poštuje utvrđenu proceduru o pranju ruku, rekla je juče doktorka Biljana Carević iz Kliničkog centra Srbije, povodom 5. maja, Svetskog dana higijene ruku.

 

Ove godine akcija se obeležava pod sloganom „Sačuvajte živote - operite ruke".
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije dr Periša Simonović istakao je da se bolničke infekcije mogu značajno sprečiti ako zdravstveni radnici vode računa o higijeni ruku pre kontakta sa pacijentima, a zamenik šefa Kancelarije SZO za Srbiju Melita Vujnović istakla da to donosi velike uštede.

- Higijena ruku jedna od osnovnih mera prevencije bolničkih infekcija koja ne košta mnogo, a omogućava velike uštede kako za samu zdravstvenu ustanovu, tako i za celokupno društvo. Tako se smanjuju potrošnja lekova, laboratorijske i druge analize, skraćuje se dužina hospitalizacije i smanjuje radna odsutnost - istakla je Vujnović, i dodala da se higijena ruku u našim zdravstvenim ustanovama intenzivno prati.

Doktorka Jelena Obrenović iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut" rekla je da je samo 30 odsto bolničkih infekcija moguće prevenirati. Osnovnih pet momenata kada zdravstveno osoblje treba obavezno da opere ruke su: pre dodira pacijenta, pre antiseptičnih procedura, posle kontakta sa telesnim tečnostima i izlučevinama, posle kontakta sa pacijentom i posle kontakta sa predmetima iz pacijentove okoline.

Izvor: PRESS ONLINE 05.05.2010.
Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi