Zdravstvo

Vesti :: Vojvodina prva kreće u rat protiv bele kuge!

rat protiv bele kugeVojvodina prva u Srbiji dobija centar za reproduktivnu i regenerativnu medicinu, kao i banku matičnih ćelija

Gotovo je izvesno da će Vojvodina prva u Srbiji dobiti centar za reproduktivnu i regenerativnu medicinu, kao i banku matičnih ćelija!

Ovu inicijativu, kako se očekuje, i zvanično će uskoro pokrenuti Vlada Vojvodine, odnosno Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju na čijem čelu je prof. dr Vesna Kopitović.

Najavljujući ovaj projekat, doktorka Kopitović, koja je i upravnica Zavoda za humanu reprodukciju, te nosilac programa i vođa tima za vantelesnu oplodnju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV-a, istakla je da će se pod krovom budućeg centra odvijati istinska naučna i stručna „bitka za bebe” u našoj pokrajini, koju odavno izjeda bela kuga.

U Vojvodini, ne treba ni podsećati, imamo negativni prirodni priraštaj stanovništva, čak minus 4,7 ( u Srbiji je minus 3,3), a udeo starog stanovništva, preko 65 godina, na nivou je od poražavajućih 17 odsto, dok je svetski prosek 7,4 procenta! Bračna neplodnost na teritoriji Vojvodine je od 16 do 17 odsto, što takođe nije malo, naprotiv.

– Smatram da sve ono što nauka kaže i ostvari se kroz nastavu i učenje, praksa mora da ostvari. To je naš osnovni cilj kad govorimo o potrebi formiranja centra za reproduktivnu i regenerativnu medicinu Vojvodine. S obzirom na to da je do dijagnoze uzroka bračne neplodnosti jako teško doći, te da bračni parovi kruže od tri do čak 16 godina u potrazi za pravom dijagnozom, onda je naša želja bila da kroz različite metode, koje sad već primenjuje Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCV-a u Novom Sadu, što pre dođemo do dijagnoze. Da objasnimo bračnim parovima, koji imaju problem neplodnosti, da to više nije tabu i da krenemo u lečenje. To se danas kod nas zove jednodnevna dijagnostika, jer mi za jedan dan veliki broj bračnih parova iz Srbije i izvan nje pokušavamo da sprovedemo tako da dođemo do prave dijagnoze- – objašnjava dr Kopitović za novosadski Dnevnik.

Izvor: Kurir 23. 09. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi