Zdravstvo

Vesti :: Vreme za lečenje banja

xxxStrateški izazov u razvoju banjskog turizma u Srbiji je izgradnja velnes i spa centara i partnerstvo javnog i privatnog sektora. Državni sekretar Ministarstva ekonomije Goran Petković smatra da bi kapaciteti spa i velnes centara trebalo da budu namenjeni klijentima dobrog zdravlja, prevenciji i u većoj meri pružanju ugostiteljskih i turističkih, a u manjoj meri zdravstvenih usluga.

Na konferenciji „Sektor zdravstva u Srbiji - Pitanje strategije razvoja" Petković je istakao da postoji ekonomski potencijal za razvoj saradnje javnog i privatnog partnerstva.

- Preobražaj banjskog sektora u Srbiji desiće se ili kroz braunfild investicije, odnosno transformaciju postojećih banja ili kroz grinfild ulaganja u neka nova područja. Vreme je da banje u Srbiji uđu u novi razvojni ciklus, jer je dosadašnji model očigledno iscrpljen - kazao je Petković.

Trenutno stanje u banjama je takvo da okosnica turizma nisu hoteli već bolnice i rehabilitacioni centri, a prisutan je nizak nivo ponude ugostiteljstva i drugih komplementarnih sadržaja, iskorišćenost lokalnih atrakcija je nedovoljna kao i svest o korišćenju proizvoda zdravstvenog, terapeutskog i velnes turizma.

- Struktura postojećeg smeštaja u banjama govori da je partnerstvo između privatnog sektora i bolnica kao javnog sektora u banjama nužno. Paradoks je da su struktura i kvalitet smeštajnih usluga u ovom trenutku takvi da je ugodnije i komfornije otići u bolnicu nego u hotel, što je zabrinjavajuće, ocenio je Petković.

Izvor:Politika

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi