Zdravstvo

Vesti :: Vuksanović: Medicina je jako skupa

xxxBeograd -- Potrošnja u zdravstvenom sistemu Srbije se mora racionalizovati pre svega koncentracijom najskupljih intervenicija na pojedine zdravstvene centre, kažu u RFZO.

"Medicina je jako skupa, a racionalizacije se u vreme ekonomske krize vrše i u mnogo razvijenijim zemljama od Srbije, poput Velike Britanije. U Srbiji ćemo morati da preispitamo određena prava zdravstvenih osiguranika, kao i da koncentrišemo najskuplje intervencije na pojedine centre, da se ne dupliraju", kazao je direktor RFZO Aleksandar Vuksanović.

On je naveo da će prava osiguranika biti preispitana i u dogovoru sa udruženjima bolesnika biti ukinuta ona koja su luksuz, odnosno da će se štedeti gde god je to moguće.

"Promocija dodatnog zdravstvenog osiguranja je sledeći korak. Na primer u Hrvatskoj svako ko ne uplaćuje dodatno osiguranje plaća 20 odsto od dijagnostičkih procedura u zdravstvenim ustanovama", kazao je Vuksanović.

On je rekao i da RFZO redovno uplaćuje sredstva zdravstvenim ustanovama, kao i da je prošle godine kad je imenovan za direktora fonda zatekao dug od 14,5 milijardi dinara prema apotekama.

"Taj dug se duplirao iz godine u godinu, pa sad imamo jako malo sredstava za finansijsku projekciju za izdavanje lekova na recept. Uspeh je što dug prema apotekama nije opet dupliran, ali ćemo morati da nađemo neko održivo rešenje", naveo je Vuksanović.

On je istakao i da je budžet RFZO-a znatno manji od očekivnog, pre svega zbog velikog duga firmi koje ne uplaćuju doprinose za svoje zaposlene i tako, kako je naveo, ostvaruju jednu vrstu ekstraprofita, a radnici nemaju overene zdravstvene knjižice.

Izvor: B92 06.11.2011.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi