Zdravstvo

Vesti :: Za godinu dana 580 prijava zbog neželjenih dejstava lekova

xxxAgenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije prošle godine stiglo je 580 prijava neželjenih dejstava lekova i vakcina. Direktorka ove ustanove Tijana Šipetić pozvala je zdravstvene radnike da češće reaguju na takve slučajeve.

- Kada imaju bilo kakve nedoumice lekari to treba i da prijave. To nije ništa loše, već je od pomoći celokupnoj javnosti. Na osnovu te prijavljene neželjene reakcije možemo da damo alarm i da omogućimo da se lek u Srbiji više ne primenjuje na takav načini i uz takvu indikaciju. Istovremeno, o tome možemo i da obavestimo naše kolege u Evropi i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji - kaže Šipetić.


Prema njenim rečima, novi Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima predviđa da se protiv falsifikovanih lekova bori sistematskom kontrolom.

- Predviđeno je da Agencija za lekove analizira uzorke koji su uzeti direktno iz apoteka, pre nego što ih uzmu korisnici. Ove godine smo imali zahtev da kontrolišemo lek cijalis - kaže Šipetić i dodaje da se očekuje usvajanje pravilnika koji će precizno urediti tu oblast.


Na pitanje zašto Agencija ne kontroliše dijetetske proizvode jer su kod pojedinih otkrivene štetne supstance, ona kaže da je to pitanje zakonske regulative.
- Postoje podeljene nadležnosti, u okviru Agencije, a prema zakonu je stavljeno šta su sve naše nadležnosti, što znači da imamo druge organe koji treba time da se bave i po meni to je jedna problematična materija - kaže Šipetić.


Ona je povodom jučerašnje prezentacije rezultata Agencije rekla da je sadašnje rukovodstvo dočekalo 4.000 zahteva za registraciju lekova od 2005. godine. Prema njenim rečima, ta procedura je sada značajno ubrzana i traje oko mesec dana. Direktorka je istakla da je u proteklih godinu dana uvećan
prihod agencije, a troškovi smanjeni. Za troškove reprezentacije
ostvarena je ušteda od oko 80 odsto, a broj zaposlenih u Agenciji smanjen je sa 180 na 150.

Izvor: BLIC 13.05.2010.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi