Zdravstvo

Vesti :: Za greške kriv informacioni sistem

xxxPrimedbe vezane za medicinsku dokumentaciju, na koju je ukazalo Ministarstvo zdravlja, posledice su nesavršenog informacionog sistema, navode u Domu zdravlja „Novi Beograd", u kome je lečena šesnaestomesečna N.T., koja je preminula 30. maja u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

U ovoj ustanovi kažu da su u dogovoru sa Gradskim sekretarijatom za zdravstvo pokušali da reše taj problem i da su zbog toga raskinuli ugovor sa firmom „Microsys", koja je vlasnik programa „Helia". Rukovodstvo Doma zdravlja navodi da im je grad obećao da će dobiti novi program i navode da problem s informacionim sistemom nije uticao na lečenje bolesnika.
- Tvrdnje udruženja „Majka hrabrost" da su rezultati analize krvi od 24. 4. 2009. godine dostavljeni lekaru 11. 5. 2009. nisu tačne, jer uput od 24. aprila nije realizovan, a uzorci krvi uzeti za analizu 11. maja, kada je dete došlo u Dom zdravlja, urađeni su odmah - navodi se u saopštenju.
U Domu zdravlja kažu da su Ministarstvu zdravlja dali pojašnjenje o tom neslaganju, koje je „posledica opcije softverskog paketa ‘Helia'".
- Lekar upućuje pacijente u laboratoriju određenog datuma, a oni realizuju taj uput kad hoće. Zbog toga postoje razlike u datumima izdatog i realizovanog uputa. Osim toga, kada lekar traži određene laboratorijske parametre, na primer leukocite, i to dobija iz laboratorije. Ostali krvni parametri su rezultati automatskog rada hematološkog brojača. Softverske opcije „Helia" za upućivanje u laboratoriju predviđaju kumulaciju izdatih uputa od strane jednog lekara i oni se realizuju pri prvom sledećem prijemu u laboratoriju - navodi se u saopštenju.
U ovoj ustanovi ponavljaju da je stručni nadzor utvrdio da nije bilo greške u lečenju deteta. Devojčica, koja je bila u komi zbog posledica bakterijskog meningitisa, umrla je na Univerzitetskoj klinici, a njeni roditelji navode da su je dva puta vodili u Dom zdravlja „Novi Beograd", odakle su ih lekari vraćali kući smatrajući da je u pitanju virusna infekcija.

Izvor:Blic

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi