Zdravstvo

Vesti :: Za operacije dojki sedam miliona dinara

operacija dojkeNekoliko stotina rekonstrukcija dojki godišnje, najčešće kod onkoloških pacijentkinja, država plati oko sedam miliona. U Beogradu nema gužvi, u unutrašnjosti se čeka dva meseca

U SRBIJI se godišnje uradi nekoliko stotina operacija rekonstrukcije dojke, kod žena kojima je zbog maligne bolesti ona odstranjena. Ova intervencija ne utiče na prognozu bolesti, ali ugradnja implantata daje ženi psihičku potporu.

Najveći broj operacija bude urađen u isto vreme kada se radi i mastektomija (odstranjivanje). Ipak, kako su nam rekli hirurzi, svaki pacijent je slučaj za sebe, pa sve zavisi od vrste tumora i da li žena mora kasnije da ide na neku terapiju.

Kod nas godišnje bude urađeno od 100 do 150 operacija, i to su, uglavnom, pacijentkinje iz Beograda. Implantat se ugrađuje odmah. Kada pacijentkinja mora posle operacije da ide na zračenje, ova intervencija se, zbog mogućeg odbacivanja, odlaže za godinu do dve dana - objašnjava dr Srđan Nikolić, načelnik Službe za onkološku hirurgiju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Samo prošle godine Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije za rekonstrukciju dojki posle mastektomije izdvojio je više od sedam miliona dinara. Ove operacije rade se u nekoliko centara širom zemlje.

Na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije mesečno bude od tri do pet intervencija. Lista čekanja, kao i na onkologiji - nema.

- Prvo se radi rekonstrukcija uklonjene dojke upotrebom implantata, ali i sopstvenog tkiva - objašnjava dr Alenka Dobovšek, hirurg na Klinici. - Druga intervencija obično se radi kako bi se postigla simetrija sa zdravom dojkom. Fond pokriva rekonstrukciju odstranjene dojke, ali ne i operaciju, čime bi bila postignuta simetrija.

Prema rečima dr Gorana Azanjca, direktora Centra za plastičnu hirurgiju u KC Kragujevac, njihovi hirurzi godišnje obave oko tridesetak intervencija. I ovde se rekonstrukcije rade sopstvenim tkivom pacijentkinje ili ugradnjom implantata.

- Na listi čekanja imamo 15 žena i one će sve biti operisane najkasnije za dva meseca - priča dr Azanjac. Kod nas dolaze žene iz čitavog regiona, od Novog Pazara do Aranđelovca.

Više od 50 pacijentkinja ima i u KC Niš. Doktor Goran Đorđević, hirurg ove ustanove, kaže da mnoge žene kojima je ranije rađena mastektomija, sada saznaju iz medija da mogu besplatno da urade rekonstrukciju dojki, pa je interesovanje sve veće.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI 02.02.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi