Zdravstvo

Vesti :: Za zdravstvo još 10,5 miliona evra, Izvor:Mondo

xxxDobri rezultati programa "Razvoj zdravstva Srbije", koji je sa 20 miliona evra finansiran iz kredita Svetske banke, doveli su do nastavka, za koji je odobren kredit od 10,5 miliona evra, izjavio je ministar zdravlja Srbije dr Tomica Milosavljević u petak. Milosavljević je u izjavi novinarima u pauzi svečane konferencije u Palati Srbija, na kojoj su predstavljeni rezultati prve faze projekta, i najavljeni novi zajednički projekti u naredne tri godine, precizirao da je u okviru još jednog projekta, "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou" (DILS), vrednog 32 miliona evra, za zdravstvo namenjeno 13 miliona evra.

Ministar zdravlja podsetio je da će se DILS realizovati zajedničkim radom ministarstava finansija, prosvete, rada i socijalne politike i lokalne samouprave, zahvajujući kojem će izvršiti gotovo potpuna "informizacija" svih domova zdravlja u Srbiji.

On je naglasio da su najvažniji rezultati prethodnog programa to da su četiri regionalne opšte bolnice u Kraljevu, Valjevu, Vranju i Zrenjaninu, koje će postati model za opštu bolnicu u Srbiji, prošle proces restruktuiranja, rekonstrukcije i investiranja, u opremu i informacione tehnologije, ali i nove modele menadžmenta.

Projektom je, prema njegovim rečima, osnovana i Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, koja će uticati na podizanje nivoa i stalno praćenje kvaliteta pruženih usluga.

Ostvarena je podrška na ustanovljavanju modela sistema kontinuirane edukacije, kao i licenciranja i relicenciranja zdravstvenih radnika.

Direktor zdravstvenog sektora za Evropu i Centralnu Aziju Svetske banke Abdo Jazbek izrazio je podršku Srbiji na putu hvatanja "koraka sa drugim evropskim zemljama".

On je naglasio da je put reforme zdravstva dugačak i naporan, i da je glavni cilj "poboljšanja zdravlja stanovništva, i da se zdravstveni sistem učini funkcionalnijim i savremenijim".

(Tanjug)

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi