Zdravstvo

Vesti :: Zahtevi Fondu PIO: Beda ih razbolela

odbačeni zahteviSvaki drugi zahtev za pomoć iz Fonda PIO odbačen kao neosnovan. Od 103.941 molbe lekari nisu opravdali čak 53.109

REPUBLIČKI Fond PIO je tokom ove godine, osim za penzije, primio čak 103.941 zahtev za raznim novčanim naknadama koje se dodeljuju zbog zdravstvenih problema, ali je više od pola fascikli - odbačeno. Ovoliki procenat negativnih odgovora, tumače u Direkciji Fonda, pokazuje da se i radnici i penzioneri sve više dovijaju kako bi popunili crne rupe u svojim novčanicima.

- Od ukupnog broja svih ovih zahteva, koji su na adresu PIO stigli od januara do novembra, čak 95.920 je rešeno u zakonskom roku od 60 dana, a za ostatak je bilo potrebno više vremena - kaže dr Aleksandar Milošević, direktor Sektora za medicinsko veštačenje.

- Među svima njima, samo 49.832 je dobilo pozitivno rešenje, dok su ostali odbačeni kao neosnovani jer lekari veštaci nisu utvrdili osnov zbog kojeg bi im priznali pravo.

OSKUDICA SVUDA Najmanja zagarantovana penzija, i to sa oktobarskom povišicom od dva odsto, iznosi 12.898 dinara. A više od pola miliona najstarijih ne podiže ni 15.000 dinara mesečno. Prema podacima Fonda PIO, ni oni koji su oko proseka nemaju značajne prihode. Prosečna oktobarska plata je 41.558 dinara, a prosečna oktobarska penzija 23.569 dinara.

A razloge za ”neosnovnost” veštaci su pronalazili kroz dokumentaciju i lekarske preglede. Kako se pokazalo, u svakom drugom slučaju nije bilo dijagnoza koje ”zavređuju” novčanu pomoć. Najmanje odbačenih predmeta je - za razliku od ranijih perioda - bio u zahtevima za invalidsku penziju. Od 39.904 ovakva zahteva, čak 23.877 je dobilo pozitivan odgovor iako su uslovi za sticanje invalidske penzije veoma strogi. U predmetima koji su se odnosili na tuđu negu i pomoć, pozitivan odgovor je dobilo 15.954 građana iako se Fondu sa ovom molbom obratilo njih 32.931. A najviše odbijenih je bilo među onima koji su tražili naknade za telesno oštećenje, gde je zeleno svetlo dobio tek svaki treći. Od 31.106 prošlo je svega 10.010 zahteva.

- Iznosi nekih naknada su veći od minimalne zagarantovane penzije, pa zato nije retkost da građani pokušavaju da ostvare pravo na ove isplate iako za to nemaju realnih osnova - ocenjuje dr Milošević. - Sva ova prava se dodeljuju isključivo zbog zdravstvenih razloga, a ne zbog lošeg socijalnog položaja. Zato više od polovine zahteva bude odbijeno.

U sve više slučajeva se, već na prvi pogled može videti da nema nikakvih (medicinskih) osnova za isplatu i da sve više zahteva građani podnose po sistemu ”ako prođe - prođe”. Zato iz Fonda poručuju da se pomoći ne dodeljuju na osnovu dobre volje, već jasnih, zakonom utvrđenih, kriterijuma, kojima je temelj - dijagnoza.

My Great Web page

Izvor: NOVOSTI 12. 12. 2012.god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara







Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi