Zdravstvo

Vesti :: Zaštitnici pacijenata ubuduće u opštinama

zaštitnik pacijenata u opštiniZaštitnici prava pacijenata ubuduće neće više biti u domovima zdravlja i bolnicama, već pri gradskim opštinama, predloženo je novim Nacrtom zakona o zaštiti prava pacijenata, o kome će se naredenih dana javno raspravljati

Ovaj zakon se po prvi put donosi u Srbiji, dok ga je, na primer, Hrvatska donela još 2004. godine, Makedonija 2008, a Crna Gora 2009. godine.

- Oni zaštitnici pri domovima zdravlja i bolnicama su u stvari zaštitnici prava osiguranika, koje će RFZO i dalje moći da kontroliše i plaća. Međutim, nije dobro da ti pravnici budu pri zdravstvenim ustanovama jer se onda postavlja pitanje da li oni da rade u interesu pacijenta ili bolnice koja ih plaća - objašnjava prof. dr Slavica Đukić-Dejanović.

Ukoliko pacijenti ne budu bili zadovoljni ombudsmanom, u gradskim opštinama postojaće i više instanca, tačnije Savet za zdravlje, kome će takođe moći da se obrate. 

Predlog zakona o zaštiti prava pacijenata donosi pravo na personalizovanje tretmana, pravo na sigurnost, na žalbu, na kompenzaciju, na poštovanje pacijentovog vremena. Međutim, i pacijenti imaju obavezu da se pridržavaju svega onoga što mu lekar preporuči jer u suprotnom zdravsteni radnik može da prestane da ga leči.

Izvor:BLIC 19. 11. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi