Zdravstvo

Vesti :: Zdravlje sve skuplje

manje lekova na receptBroj lekova koji se pacijentima propisuju na lekarski recept smanjen je prošle godine za 13 odsto dok je participacija povećana za šest odsto pa hronični bolesnici moraju da izdvoje i do 4.000 dinara za lekove mesečno.

Pacijent sa dijabetesom moraće da izdvoji oko 1.500 dinara za fiksne i procentualne participacije i lekove koji su mu nužni, ali se ne izdaju o trošku osiguranja. Pacijent koji je preležao infarkt i uzima antikoagulacionu terapiju, lekove za hipertenziju i statine za snižavanje masnoća u krvi, mora mesečno da doplati za terapiju bar dva puta više.

Oni, kao i ostalih četiri miliona osiguranika, koji godišnje uzimaju lekove na recept, na svojoj koži osećaju da je zdravlje u Srbiji sve skuplje.

Sve manje lekova se izdaje o trošku osiguranja, pa i među onima koji su ostali na takozvanoj pozitivnoj listi sve je više onih za koje se plaća procentualno učešće koje u nekim slučajevima iznosi i do 90 odsto cene leka.

Prema zvaničnim podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, broj lekova koji se propisuju na lekarski recept smanjen je prošle godine za 13 odsto. Istovremeno je participacija, u proseku, povećana za šest odsto.

To direktno pokazuje da trošak lečenja sve više pada na teret samih pacijenata, a lekari sve češće svedoče da oboleli još u ordinaciji kažu da neće uzimati preporučeni lek koji se ne izdaje na recept, jer nemaju novca.

"Zdravlje je uvek bilo skupo, samo je pitanje ko snosi troškove lečenja i preventive. Sada imamo situaciju da zdravstveno osiguranja pokriva troškove sve manje lekova. To je stvar odluke centralne komisije za lekove koja odlučuje na osnovu sredstava u kasi fonda, gde definitivno ima premalo para da bi mogla da se ispune sva očekivanja i potrebe osiguranika za zdravstvenom zaštitom. Pre 30 godina pacijenti su bukvalno sve dobijali na recept, ne samo lekove već i vitamine, čajeve, pa čak i vatu i alkohol. Država je to mogla da finansira, ali sad ne može",  kaže Nevenka Dimitrijević, predsednik Saveza sindikata lekara i farmaceuta Srbije, izabrani lekar u Domu zdravlja Voždovac. 

Samo na lekove na recept iz kase osiguranja u Srbiji se godišnje troši oko 30 od ukupno 200 milijardi dinara, koliko se prikupi od doprinosa.

Izvor:NOVOSTI 08. 07. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi