Zdravstvo

Vesti :: Zdravstvo sa 250 evra pokriva samo jedan nalaz

zdravstvo pokriva samo jedan nalazDirektorka Lekarske komore Srbije Tanja Radosavljević izjavila je da struka mora da definiše osnovni paket usluga u zdravstvu i šta prosečni građanin Srbije može da dobije za 250 evra koliko se izdvaja po stanovniku godišnje.


Radosavljevićeva je rekla da je definisanje osnovnog paketa usluga neophodno da bi se krenulo u reforme i da navedena suma nije novac za koji pacijenti mogu sve dobiti.

Ona je ocenila da taj novac "pokriva jednu laboratoriju godišnje sa kompletnim pretragama za osobu koja je starija od 40 godina" i da ima primedbi da se čak ni ta sredstva ne uplaćuju redovno.

Radosavljevićeva je dodala da je domaći zdravstveni sistem zasnovan na principima solidarnosti, tako da ovakvim načinom finansiranja onaj ko ima potrebu da više troši, jer ima težu bolest, te usluge i dobija.

Ona je rekla da pretpostavlja da će se naći način da se obezbede klima-uređaji u zdravstvenim ustanovama, jer ona ne predstavljaju veliki izdatak i da su neophodna sistemska rešenja u zdravstvu.

Radosavljevićeva je istakla da postoji i administracija u zdravstvu koja predstavlja jednu vrstu tereta i koja u budućem sistemskom rešavanju mora da se sagleda kao problem i da je potrebno dozvoliti i tržišno poslovanje u toj oblasti.

Ona je rekla da, pored ugovorenih radnika, postoji višak ljudi kojima se ne može dati otkaz, ali je potrebno naći način da se novac zaradi da bi se oni isplatili.

Radosavljevićeva je navela primer Nemačke gde se između 35.000 i 40.000 evra izdvaja po stanovniku, a gde, i pored toga, nisu zadovoljni svojim zdravstvenim sistemom.

Izvor: GLAS JAVNOSTI 18-07.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi