Zdravstvo

Vesti :: Zdravstvo: Više rada veća i zarada

obračun-zarade-u-zdravtsvuOd 1. oktobra počinje novi način obračuna zarada za deo zaposlenih u zdravstvu. Varijabilni deo sa 10 smanjen na dva odsto i formiraće se po rezultatima

PRIMENA uredbe o platama zaposlenih u zdravstvu, koja je sa 1. jula, na zahtev sindikata, pomerena na 1. oktobar, definitivno više neće biti prolongirana, potvrđeno je u četvrtak “Novostima” u Ministarstvu zdravlja. Prema novom modelu obračuna, varijabilni deo plate iznosiće dva, a ne 10 odsto kako je prvobitno bilo planirano. U međuvremenu su popustili i otpori Uredbi, zbog koje se proletos štrajkovalo. Još je, međutim, sporno to što će novi obračun zarada važiti samo za izabrane doktore u domovima zdravlja, koji tvrde da su time - diskriminisani.

Njihova plata ubuduće zavisiće i od broja opredeljenih pacijenata, dnevnog učinka, racionalnosti u propisivanju terapije i preventivnog rada sa pacijentima. To čini onaj varijabilni deo od dva odsto, koji prema računici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, zapravo iznosi između 1.200 i 1.500 dinara.

- U principu smo i dalje protiv Uredbe, ali ako već mora da se krene sa kapitacijom i plaćanjem po rezultatima rada, ovo rešenje je najmanje loše - kaže za “Novosti” dr Dragan Cvetić, predsednik tog sindikata. - Iskorišćeno je povećanje plata u javnom sektoru, pa i zdravstvu, za dva odsto, što znači da za toliko raste naša osnovna plata. Tako će, kada od oktobra krene merenje učinka na primaru, lekari koji ne ispune normu, u najgorem slučaju, ostati na sadašnjoj plati.

NIKOM NEĆE BITI SMANjENA PLATA
POČETAK primene kapitacije neće dovesti do toga da bilo kom zdravstvenom radniku bude smanjena plata - kaže za “Novosti” Slavica Đukić Dejanović, ministar zdravlja. Ta formula će omogućiti da se poboljša kvalitet usluga koji će pacijenti dobijati na primarnom nivou. Masa plata biće uvećana za dva odsto čime će se stvoriti uslovi za stimulaciju i nagrade onima koji rade više.


Dr Nevenka Dimitrijević, predsednik Saveza sindikata lekara i farmaceuta Srbije, kaže da niko ne zna na koliko lekara će uredba biti primenjena:

- Procene su da oko 3.500 lekara opšte medicine rade kao izabrani lekari, ali ne postoji evidencija o broju izabranih ginekologa, pedijatara i stomatologa.

Za dr Milicu Urošević Nikolić, lekara u Domu zdravlja “Vračar” i zastupnika Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine, potpuno je neprihvatljivo da uredba važi samo za izabrane lekare, a ni kriterijumi na osnovu kojih će se obračunavati varijabilnih dva odsto zarade “nisu adekvatni”.

- Lekari koji najviše rade, i koji imaju najstarije pacijente biće manje plaćeni, jer će se oni koji daju mnogo recepata tretirati kao neracionalni - kaže naša sagovornica. -Ni kriterijum broj dnevnih poseta nije pravičan, jer će prosek na nivou ustanove formirati oni koji prime po 50 pacijenata. Svi smo svesni da takav doktor ne stigne ni da pogleda svakog pacijenta. Ali, eto, dopušteno je da loš kvalitet rada formira prosek.

PLATE POLA BUDžETA

Za plate 104.500 zaposlenih u zdravstvu trenutno se izdvaja sedam milijardi mesečno, odnosno 84 milijarde godišnje.To je gotovo polovina ukupnog novca koji se prikupi od osiguranja. Sada će, zbog povećanja zarada, masa plata za bele mantile biti uvećana za dodatnih dva odsto.

Izvor :NOVOSTI 21. 09. 2012. god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi