Zdravstvo

Vesti :: Zdravstvo: Žalbe za milion evra

prava-pacijenataDa li zaštitnici prava pacijenata uspevaju da odbrane interese korisnika zdravstvene zaštite? Svaki od 330 advokata pacijenata godišnje primi po desetak pritužbi

OD zaštitnika prava pacijenata, za osam godina koliko postoje u zdravstvu Srbije, pacijenti nisu imali velike koristi. Svaki od 330 "advokata" godišnje, u proseku, primi tek desetak žalbi. Uglavnom reši samo one minorne, vezane za neljubaznost lekara i medicinskog osoblja, što kasu zdravstvenog osiguranja mesečno košta oko 60.000 dinara.

Najoštriji kritičari ove institucije u zdravstvu Srbije, uglavnom iz nevladinih organizacija i udruženja pacijenata, izračunali su da je za zaštitnike prava pacijenata dosad potrošeno više od milion i po evra. Računica, međutim, nije tako jednostavna. Osnovna plata diplomiranog pravnika, bez minulog rada i drugih dodataka je 46.826 dinara, ali među njima ima i onih koji uz posao zaštitnika, obavljaju i tekuće pravne i kadrovske poslove u zdravstvenoj ustanovi.

Svaka zdravstvena ustanova ima zaštitnika prava pacijenata. Čak i u velikim centrima kao što su klinički centri Srbije i Vojvodine, zaštita pacijenata poverena je jednom čoveku.

POPISATI PRAVA U POSEBAN ZAKON
SRBIJA nema poseban zakon o pravima pacijenata i njihovoj zaštiti. Ta prava, kao i dužnosti pacijenata definisani su u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Nevladine organizacije i udruženja pacijenata dosad su u više navrata ukazivali da bi kod nas, posebnim zakonom, trebalo da se uredi oblast prava pacijenata i to u skladu sa Evropskom poveljom o zaštiti prava pacijenata koja definiše 14 prava. Među njima su: dostupnost zdravstvene zaštite, poštovanje pacijentovog vremena, pravo na preventivne mere, informisanost...

- Kancelarija zaštitnika pacijentovih prava je u zgradi Klinike za rehabilitaciju, i on radi sa pacijentima od 7 do 13 časova, a pomoć može da se zatraži i telefonom - objašnjava Jelena Jurišin, iz KC Vojvodine. Zaštitnik u našoj ustanovi radi isključivo sa pacijentima. Za šest meseci bilo je devet dopisa, od kojih su šest prigovori, dva sugestije, a jedan molba.

Jurišin kaže da su svi pacijenti koji su u pismenoj formi podneli prigovor u zakonskom roku dobili odgovor sa obrazloženjem.

Međutim, čak i zaštitnici pacijentovih prava priznaju da ne mogu mnogo da pomognu: nisu samostalni u svom radu, jer su pre svega odgovorni svom poslodavcu, odnosno upravi zdravstvene ustanove. A kada pacijenti posumnjaju da je bilo propusta u lečenju, zaštitnici mogu jedino da traže da se formira komisija, i da dođe inspekcija i ispita slučaj.

- Institucija zaštitnika prava pacijenata je izmišljena da bi se pacijenti odvratili da se žale - smatra Zorica Marković, iz nevladine organizacije "Klub zdravlje". - Cilj "pacijentovih advokata" je prvenstveno da štite instituciju u kojoj primaju platu.

I Miroslav Petrović iz Udruženja "Pravo na zdravlje", smatra da je uloga koju zaštitnici prava pacijenata imaju u našim zdravstvenim ustanovama - besmislena, i pita se kako zaštitnik pacijenata, kojeg postavlja direktor zdravstvene ustanove, može da preduzme nešto protiv kuće u kojoj je zaposlen.

Od zaštitnika njihovih prava mnogo, izgleda, ne očekuju ni sami pacijenti. Jer svaki drugi koji uđe u njihovu kancelariju žali se na ponašanje lekara i medicinskog osoblja. Duge liste čekanja na pojedine preglede i operacije, u nekim slučajevima i nedostupnost terapije, nisu problemi koje njihov zaštitnik može da rešava.

Izvor: NOVOSTI 22.08.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi