Zdravstvo

Vesti :: Živce leče preko granice

lečenje preko graniceNekoliko stotina pacijenata godišnje bude upućeno na terapiju u inostranstvo. Republički fond za zdravstveno ostiguranje je 2011. godine uplatio 322 miliona dinara za ove namene

SVAKE godine nekoliko stotina pacijenata ode na lečenje u inostranstvo o trošku države. Najviše ih ima sa kardiohirurgije, neurohirurgije, onkologije i hematologije i urologije. Samo prošle godine Republički fond za zdravstveno osiguranje za lečenje pacijenata u inostranstvo, isplatio je više od 322 miliona dinara.

Da bi bolesnik mogao da ide na lečenje u inostranstvo, mora da ima predlog stručnog konzilijuma nekog od kliničkih centara. Sa tim papirima, pacijent dolazi na komisiju u Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Prošle godine podneto je ukupno 377 zahteva za upućivanje na lečenje u inostransto, od čega su pozitivno rešena 292 slučaja - kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO.- Oni koji su odbijeni nisu imali osnov za upućivanje. Na kardiohirurgiji je bio 71 zahtev, oftalmologiji - 18, neurohirurgiji - 80, onkologiji i hematologiji - 89 i gastroenterologiji - 26 zahteva.

TURSKI SAJBER-NOŽ 7.000 EVRA
BOLESNICI sa teškim oblicima tumora i metastaza na mozgu od ove godine mogu da se leče u bolnici Adžibadem u Turskoj, najsavremenijom metodom - sajber-nožem. Intervencija košta sedam hiljada evra, i najčešće se primenjuje kod onih pacijenata gde je operacija nemoguća

Bolesnici, koji ozdravljenje nisu mogli da pronađu u Srbiji, lečeni su u Italiji, Turskoj, Švajcarskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Češkoj i Mađarskoj.

- Nekada su samo deca imala pravo da idu u inostranstvo na lečenje, a poslednjih godina mogu i odrasli - priča prof. dr Ida Jovanović, član komisije RFZO i direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. - Glavni uslovi su da ne može da se leči u Srbiji, a da su prognoze lečenja dobre. Kada je zakonom pomerena gornja granica, pojavio se veliki broj odraslih u odnosu na decu. Onda je napravljen novi pravilnik koji definiše koje su to bolesti i koje dijagnoze.

Pacijenti se u stranim državama mogu lečiti ambulantno, ali i stacionarno. Tek u posebnim slučajevima odlazak u inostranstvo podrazumeva i pretraživanje međunarodnih registara organa i tkiva, kao i slanje uzoraka na analizu zbog daljih procedura koje mogu biti urađene i u Srbiji.

Veliki broj bolesnika prošle godine poslat je u Istanbul, zbog intervencije gama-nožem. Njime se uglavnom operišu tumori u glavi, i operacija košta oko šest hiljada evra. Transplantacija koštane srži od nesrodnih davalaca i presađivanje kože radi se u Italiji. Za kardiohirurške i neurohirurške bolesnike nada leži u bolnicama u Londonu, Lajpcigu i Monaku.

Izvor:NOVOSTI 25. 10. 2012.god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi