Zdravstvo

Vesti :: Život i sa trećinom jetre

Životi sa trećinom jetreNakon složenih operacija ovog organa, osobe sa uznapredovalim rakom i metastazama dobijaju šansu za duži i kvalitetniji život

Davno je prošlo vreme kada su se bolesnici kod kojih su se zbog raka pojavile metastaze na jetri, „otpisivali”: danas oni zahvaljujući složenim operacijama – resekcijama jetre, imaju mnogo veće izglede da duže žive i da, uz to vode kvalitetan i sadržajan život. Profesor na Medicinskom fakultetu i hirurg, dr Aleksandar Karamarković, direktor Klinike za Urgentnu hirurgiju Urgentnog centra u Beogradu svake nedelje obavi dve-tri ovakve operacije i kaže da su naši rezultati izuzetni zahvaljujući dobroj opremi koju imaju, ali i usavršenim hirurškim tehnikama.

– Resekcija jetre podrazumeva odstranjenje manjeg ili većeg dela jetre zbog nekog patološkog procesa, najčešće zloćudnih tumora, koji su metastazirali u jetri. Kada odstranimo deo jetre sa metastazama oslobađamo ovaj organ od lošeg tkiva i pacijenti time dobijaju šansu da im se produži život. Najčešće je reč metastatskim tumorima debelog creva, gde ova metoda pomaže. Nakon resekcije jetre kod obolelih od raka debelog creva koji je metastazirao, sada je već dostignuto petogodišnje preživljavanje za 40 odsto pacijenata – kaže dr Karamarković.

Dilema: da li pacijenta sa metastazama lečiti uporno citostaticima koji, naravno, imaju svoje mesto u adjuvantnoj terapiji, terapiji preživljavanja, ili se odlučiti za hirurgiju postoji i kod nas i u svetu, ali sve manje, kaže nam sagovornik.

– Hirurgija je tu „zlatni standard”. Naravno, sve odluke se donose konzilijarno i posle multidisciplinarnog pristupa. Međutim, činjenica je da ne mogu svi pacijenti da budu podvrgnuti hirurškoj intervenciji, što zavisi od broja i veličine metastaza, od njihovog položaja u jetri – da li zahvataju samo jedan njen deo ili ih ima u celom organu– objašnjava naš sagovornik.

Resekcije su vrlo kompleksne operacije, jer je jetra organ dobro prokrvljen, pa tokom intervencije jako mnogo krvari.

– Maksimalno može da se odstrane dve trećine jetre, znači 70 odsto, a 30 odsto preostale jetre je dovoljno da organizam prihvati funkciju ovog organa – kaže dr Karamarković.

U ovoj oblasti posebnu pažnju stručnjaka i laika zaslužuje tehnika resekcije u takozvana „dva akta”. Po rečima dr Karamarkovića, prvim se privremeno začepe krvni sudovi bolesnog dela jetre da bi zdravi deo što više porastao i tek onda se pristupa resekciji. Između ova dva poteza potrebno je da prođe između četiri do šest nedelja.

U Urgentnom centru resekciju jetre rade dva tima: jedan profesora Karamarkovića i, drugi, profesora dr Vlade Đukića, direktora Urgentnog centra KCS, a zanimljivo je da se rade i takozvane sinhrone resekcije: u isto vreme se odstranjuju i metastaze i radi operacija raka debelog creva. Naša dva tima imaju veoma zavidan rezultat i veliki broj operisanih: godišnje se uradi više od 70 ovih intervencija.

– Imamo izuzetno dobru opremu: intraoperativni ultrazvuk, ultrasonični hirurški nož, koristimo sijaset novih vrsta tehnologija, uključujući harmonični skalpel. Koristimo i „staplere” koji ubrzavaju hiruršku proceduru, a vrlo je bitno što imamo i „selfsejver”, aparat za spasavanje krvi – dodaje dr Karamarković.

Danas je oporavak pacijenata posle resekcija jetre mnogo kraći nego ranijih godina, jer, kako objašnjava naš sagovornik, kada neko izgubi minimalno krvi posle operacije na jetri, znatno je i manji rizik od komplikacija.

Profesor Karamarković je nedavno objavio knjigu „Resekciona hirurgija jetre”, koja je prihvaćena i kao udžbenik Medicinskog fakylteta. Ovu publikaciju dr Karamarković je napisao zajedno sa profesorom dr Eldarom Gađijevim, lekarom iz Slovenije. Gađijev je prvi hirurg koji je počeo da se bavi hirurgijom jetre u SFR Jugoslaviji, dr Karamarković je bio njegov đak u Ljubljani, a ta saradnja se završila ovom knjigom.

Izvor:POLITIKA 23.07.2012.god.

Povezane vesti:
» Stotinak gojaznih osoba operisano o trošku države
» Tri minuta koja mogu spasiti život
» Lečenje u 57 mesta sveta

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi