Zdravstvo

Vesti :: MALARIJA STIŽE U SRBIJU! Evo koje SMRTONOSNE BOLESTI će UBIJATI SRBE ovog leta!

bolesti koje stizu u srbijuMalarija se često sa životinja, najčešće preko komaraca, prenosi na čoveka. Na taj način nam je već stigla groznica zapadnog Nila

Srbiji u narednom periodu prete tropske bolesti poput malarije, lajšmanioze, lajmske bolesti, šistozomijaza i žuta groznica koje daju tešku kliničku sliku ili imaju smrtni ishod.

Kako su upozorili britanski naučnici, naša zemlja je zajedno sa susednim evrospkim zemljama na udaru zbog globalnog zagrevanja.

Te bolesti se često sa životinja, najčešće preko komaraca, prenose na čoveka. Na taj način nam je već stigla groznica zapadnog Nila. Prema nekim prognozama, u opasnosti je 2.500 milijarde ljudi. 

– Postoji procena da se sa svakim povećanjem temperature vazduha od 0,1 stepen Celzijusovih širi stanište komaraca i do 150 kilometara u pravcu severne geografske širine. Komarcima je tako sa juga otvoren put za širenje prema unutrašnjim delovima Balkana i Srbiji – kaže dr Milanko Šekler iz Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo.

Ključni faktori za razvoj jaja komaraca, krpelja i drugih mekušaca su temperatura i vlaga:

– Prošla godina bila je vlažna i relativno hladna te je pogodovala umnožavanju komaraca, a loša za množenje virusa u njima jer komarci u njemu mogu da se razmnožavaju tek kada je temperatura vazduha viša od 32 stepena – kaže dr Šekler.

Ove infektivne bolesti uglavnom će dolaziti iz Afrike najviše zbog povećanja temperature.

Izvor: TLEGRAF 29. 05. 2015.

Arhiva vesti...


Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi