Zdravstvo

dijagnostika

 

MAMOGRAFIJA

Mamografija je najefikasnija rendgenološka metoda pregleda dojki za koju se koristi rendgenski aparat mamograf. Mamografija je najdelotvornija, neinvazivna, rentgenska metoda u ranom otkrivanju tumora dojke. Procenjeno je da se mamografijom može uočiti rak čak dve godine ranije nego li se može opipati. Mamografija koristi posebno podešenu nisku dozu X zraka uz visoki kontrast i filmove visokesnimak tumora dojke rezolucije koji omogućavaju stvaranje slike unutrašnjeg tkiva dojke. Mamografijom se rade po dve projekcije za svaku dojku i dobijaju se četiri snimka. Na dobijenom snimku (mamogram) mogu se jasno uočiti promene na tkivu , one koje su već kancerogene(maligne) ili koje bi mogle to da postanu(benigne). Što se pre otkrije karcinom dojke utoliko su bolje i veće  šanse da se ova bolest pobedi. Mamografija se koristi za : prvo, u dijagnostici kliničkog okultnog carcinoma a predstavlja pregled žena koje dolaze sa simptomima vezanim za dojke ili palpabilnom promenom u dojci, i drugo, kao scrining mamografija, metoda za preventivne dijagnostićke preglede.

DIJAGNOSTIČKA MAMOGRAFIJA

Dijagnostička mamografija se koristi kod postojećih problema kao što su: čvorić, sekret iz bradavice ili neobična mekoča tkiva na nekom mestu dojke. Uzrok nastalih problema se može ovom metodom dijagnostikovati ali kod većine slučajeva potrebno je korišćenje i drugih metoda o kojima ćemo kasnije govoriti.

SCRINING MAMOGRAFIJA

Scrining mamografija se koristi u preventivne svrhe i ovom metodom se rak može detektovati u najranijim fazama i smanjiti mortalitet  posebno među ženama od 40-69 godina strosti.
Kod scrining mamografije u 5-10% slučajeva dolazi do "lažno pozitivnih" nalaza gde je potrebno dodatno testiranje od kojih većina potvrdi da rak ne postoji. Za sumnjivo podrućje je najbolje uraditi biopsiju.

PREGLED MAMOGRAFOM

Preporuka je da se prvi pregled mamografom učini u dobu iznad 40 godina, jer se tada tkivo menja, gubi na gustini, što mamografiju čini preciznijom. Kod mlađih žena dojke su sa mnogo gustog žlezdastog tkiva i kao takve neprikladne su za mamografsku pretragu.Iz tog razloga se kod mlađih žena češće radi ultrazvuk dojki a kod starijih žena kombinacija ultrazvuka i mamografije.

Kada ga uraditi? I ovde smo, kao kod dobi za prvi pregled, naišli na poprečna mišljenja jer postoje informacije da je najbolje pregled mamografijom obaviti imeđu 4 i 8 kao i između 8 i 12 dana menstrualnog ciklusa. Koliko smo shvatili u pitanju je samo mekoća dojke i da bi pregled prošao sto bezbolnije za vas. Za ovu informaciju ipak je najbolje obratiti se lekaru.

Mamograf daje izuzetno visok rezultat u otkrivanju raka dojke kod žena mlađih od 40 godina, procenat ide do 65% , a kod starijih od 40 procenat je između 85% i  90% u otkrivaju ranih stadijuma ove opake bolesti. Mnogi svetski stručnjaci se slažu da se pored mamografije, ne mogu zanemariti i druge (dodatne) metode kao što su ultra zvuk(UZ) i magnetna rezonanca koje doprinose u otkrivanju tumora. S obzirom da je veoma nizak procenat pregledanih žena na ovaj način ne postoje ni statistički podaci o učinku ovih metoda u ranom otkrivanju raka dojke.

 

pregled mamografom
aparat za mamografiju prikaz pregleda mamografom ilustrovani pregled dojke

 

Ukoloko se spremate na pregled mamografom i mada će te pre pregleda dobiti upotstvo kako da se pripremite, evo nekoliko korisnih saveta.
Doktora obavezno upozorite ako ste: trudni, ako imate uvećane grudi (ugrađene implante), ili ako imate neke druge zdravstvene probleme i tegobe. Pre odlaska na snimanje ne koristite nikakve pudere , dezodoranse, niti mleka za omekšavanje i negu kože posle tuširanja.


 

Pored državnih ustanova, koje manje više sve imaju ovaj aparat, pregled mamografom možete obaviti i u privatnim:

Onkološke ordinacije......................... Dijagnostika - pregled mamografijom

Ukoliko nema ponuđenih zdravstvenih ustanova ovu informaciju pronađite u našem adresaru...»

Povezane vesti:

- Žene sa rakom dojke zbog birokratije bez mamografa
-
Lek T-DM1 nova nada u borbi protiv raka dojke
- Skener koji otkriva rak dojki za samo nekoliko sekundi

- Napravljen veliki pomak u lečenju raka dojke

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi