Zdravstvo

socijalna zaštita

 

Pravo na tuđu negu i pomoć

 

Pravo na tuđu negu i pomoć može ostvariti lični penzioner, porodični i invalidski penzioner, ako je potpuno nesposoban da se stara o sebi ili ima oštećenje čula vida. Zahtev za priznavanje prava za "pomoć i negu drugog lica" podnosi se filijali u mestu prebivališta. Pre odlučivanja o ovom pravu građanin se upućuje na invalidsku komisiju radi utvrđivanja stepena nesposobnosti. Na osnovu nalaza i mišljenja prvostepene lekarske komisije odlučuje se o priznavanju prava na tuđu pomoć i negu.

U filijali osiguranici mogu dobiti uverenja o visini penzije i drugim podacima koji se vode po službenoj dužnosti. Zahtevi za izdavanje uverenja oslobođeni su plaćanja administrativne takse.


Potrebna dokumentacija za ostvarivanje naknade za tuđu negu i pomoć:

  • pisani zahtev
  • fotokopija lične karte
  • fotokopija izvoda iz matične knjige rodjenih ili venčanih
  • fotokopija čeka od penzije
  • fotokopija zdravstvene knjižice
  • predlog za veštačenje
  • uverenje o nezaposlenosti
  • potvrda fonda PIO da nije ostvarena penzija
  • fotokopija medicinske dokumentacije
  • ukoliko je osoba rođena van teritorije Srbije - uverenje o državljanstvu.

 

    Dokumentacija potrebna za ostvarivanje različitih vrsta pomoći:
    usvojenje, pravo na materijalno obezbeđenje, jednokratna novčana pomoć, pomoć u kući, pravo na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu,Pravo na pomoć za osposobljavanje za rad.(preuzmi )Dokumentacija potrebna za ostvarivanje različitih vrsta pomoći

    Naknada za tuđu negu i pomoć

    Pravo na naknadu za tuđu negu i pomoć imaju korisnici penzija i osiguranici kojima je, zbog prirode bolesti ili povrede, neophodna pomoć drugih u obavljanju osnovnih životnih potreba. Po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, pravo, praktično, imaju samo nepokretni, slepi, dementni i oni koji bez tuđe pomoći ne mogu da se hrane, oblače, niti kreću po kući, kao i oni koji su na dijalizi. U slučajevima kada invalidska komisija proceni da zdravstveno stanje može da se poboljša, zakazuje se kontrolni pregled.

    Naknada za "tiđu negu i pomoć" za jul 2014.god. iznosi 15.827,12 dinara, a prima je oko 77. 000 korisnika. Ova isplata nije uslovljena visinom drugih primanja.

    Visina novčane naknade za tuđu negu i pomoć određuje se u visini iznosa usklađene novčane naknade za pomoć i negu drugog lica zatečenih korisnika u Fondu zaposlenih na dan 10.04.2003. godine i usklađuje na isti način kao i penzije.

    Informacija preuzeta od republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje

    Vesti :
    » Sve više zahteva za tuđu negu i pomoć

    » Zahtevi Fondu PIO 

    My Great Web page

    Vaši komentari:

    Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

    Ima 13 komentara
    pera
    September 07, 2012 - 17:37
    Postavljam slicno pitanje kao anica, da li lice sa dijagnozom f20, i oduzetom radnom sposobnoscu, ima pravo na bilo kakvu materijalnu pomoc.
    milica
    August 17, 2012 - 05:25
    Da li oboleli od Parkinsonove bolesti imaju pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica?
    Aleksandra
    April 06, 2012 - 18:13
    Moja majka boluje od Multiple Skleroze od 1983. 90-te je penzionisana sa 90% telesnog ostecenja, Tada u SFRJ, sada nazalost u Sloveniji gde je radila.
    Posto nije u stanju da se stara o sebi pokusali smo da zatrazimo tudju negu.
    Kako je osiguranik po konvenciji sa Slovenijom nema prava na tudju negu u drzavi u kojoj je rodjena i zivi 2/3 svog zivota a Slovenci isplacuju samo ukoliko zivis u Sloveniji.
    Preko poznanika smo dosli do direktora jedne od beogradskih filijala, gde nas je covek prijateljski posavetovao da ne trosimo novac jer nacemo nista postici.
    ~ JEDNOSTAVNO JE ZABORAVLJENA TA STAVKA KADA JE POTPISIVANA KONVENCIJA SA SLOVENIJOM I TU SE NISTA NE MOZE~
    STA DA RADIMO???
    anica
    April 06, 2012 - 16:19
    da li lice sa dijagnozom f 20, oduzeta radna sposobnost u ranoj mladosti, pored toga i blazi inzult mozga, ima pravo na tudju negu i pomoc? Ili neku drugu vrstu materijalne pomoci? I da li ima veze da li je u domu?
    Odgovor na anica
    Mikan M
    April 07, 2012 - 17:28
    Ja licno neznam sta se podrazumeva pod tom dijagnozom nisam ni pravnik ni lekar , ali iz licnog problema znam da lice koje je nesposobno za samostalan zivot ima pravo na tudju pomoc i negu.Anice posavetuj se sa pravnikom u centu za socijalni rad, meni licno su mnogo pomogli. Da podsetim, meni je i prvostepena i drugostepena komisija dala negativno resenje pa sampodneo tuzbu upravnom sudu koji je ponistio njihova resenja ,pa su poslali opet negativno res. opet sam podneo tuzbu i opet je sud ponistio njihova resenja i trenutno cekam (nadam se pozitivno) resenje. Inace ovo preganjanje traje evo sest godina (zasad)
    Đorđe
    December 30, 2011 - 10:03
    Molio bi da mi neko odgovori na pitanje koje se odnosi na vremenski period od podnosenja zahteva te do kontaktiranja od strane komisije.Koliki je taj vremenski period,i na koji način se podnosioci obaveštavaju o datumu kada će se vršiti komisija?Najlepše hvala.
    Odgovor na Đorđe
    aleksandar
    February 15, 2012 - 09:36
    druze,ja sam majci predao sredinom agusta,a sredinom decembra smo pozvani na komisiju u ns,inace smo iz kule,ali jos nismo nista dobili jel sve toide dalje na komisiju ubg
    Odgovor na Đorđe
    Milan M
    April 07, 2012 - 17:37
    Zavisi od regiona, ali oni tvde da je to period od 3 do 4 meseca, medjutim u praksi na to treba dodato jos ioko 2 meseca. Komisija postom salje poziv sa datumom pregleda koji moras ispostovati ili ih blagovremeno obavestiti o opravdanoj sprecenosti jer ce u protivnom da obustave postupak pa onda sve mora nanovo jer dokumentacija mislim da ne sme da bude starija od 6 meseci
    danijel
    November 22, 2011 - 23:44
    lLJudi owo je ne werowatno u kakwoj mi drzawi ziwimo wec dwe godine pokusawam da obnowim tudju negu i pomoc za moju baku koja je nesposobna ali koliko vidim owde wladaju korumpirami i pohlepni doktori koji ocigledno samo gledaju swoj licni interes.
    naime u cemu je moj problem imam baku koja je primala tudju negu i pomoc godinu dana da bi joj jednog lepog diwnog dana prestala isplata istog,tako da taj dan i nije wise bio lep.razlog odbijanja je tzw. ne odaziwanje na komisioni pregled a za koji meni poziw nije ni stigao kada sam poslao zalbu filijali dobio sam poziv uz obrazlozenje da ja zalba usvojena i da prethodni poziwi nisu bili prawilno isporuceni,kada sam prikupio swu potrebnu dokumentaciju i otisao na komiusiju doktor je samo odokativno pregladao baku i rekao wozi je kuci i cekaj resenje.
    Da bih ja danas isto i dobio sa naznakom da je odbijena i da ne postoji potreba za tudjom negom i pomoci ne nawodeci nijedan jedini razlog zbog cega je tako odluceno.pa se ja pitam: NA OSNOVU CEGA ONI ODREDJUJU KO TREBA DA PRIMA TUDJU NEGU I POMOC. NA OSNOVU PRILOZENE DOKUMENTACIJE TJ. CRNO NA BELO, ILI NA OSNOVU NJIHOVIH NELOGICNIH PRETPOSTAWKI?
    Odgovor na danijel
    zoka
    January 26, 2012 - 04:00
    pa ako i dalje budes pisao owo werowatno kakWoj neces ni obnoWiti...
    Milan M
    November 02, 2011 - 05:17
    Ja vec punih pet godina nemozem da izdejstvujem pravo za negu i pomoc za dementno lice koje je cak i odlukom suda,a na osnovu med. dokumentacije i misljenja lekara, stalnih sudskih vestaka,liseno poslovne sposobnosti u potpunosti i upodobljen sa detetom uzrasta od 3 do 5 godina.Na svim izvestajima psihologa i neuropsihijatara pise nesposoban za samostalan zivot, potrebna tudja pomoc...ali lekar PIO Fonda na pregledu postavlja samo jedno pitanje MOZE LI ON SAM DA JEDE? Na odgovor da moze, postavlja drugo.PA ZASTO SI GA DOVEO? I tu je kraj, ni Upravni sud Beograd koji je ponistio to resenje PIO nista ne moze da promeni.Opet negativno. Oni teraju po svome
    Odgovor na Milan M
    dragana
    November 14, 2011 - 18:41
    A ja skoro dve godine,isti slucaj,sem sto tek sad ,sto traje 3 mes.cekam odgovor i od upravnog suda,pa cu videti kako dalje...Pa zar ako upravni sud ipak odobri pravo na tudju negu,pio to i dalje moze da ponistava?ako mozete Milane da mi pojasnite.,da znam sta me ceka...u ovoj haoticnoj drzavi sto sve moras na misice,a sve po zivcima nam ide...
    Odgovor na Milan M
    Milan M
    April 07, 2012 - 17:49
    Za Draganu: Ako po zakonu imas pravo ne odustaj. I kada sud ponisti resenje PIO oni ne daju pare tako lako, nadju neku proceduralnu gresku pa opet negativno, verujem u nadi da ce se odustati od zahteva. evo ja vec 6 g i jos sam na "ledu"

    Prikaži/Sakrij Formular komentara    Detalji strane
    apoteka prirodni preparati
    Kreme i Melemi