Zdravstvo

zdravlje - istraživanja


Napravljen veliki pomak u lečenju raka dojke

Lekari iz Centra za rak "John Hopkins" u Baltimoru uspešno su ubrizgali lek protiv raka direktno u tumor u dojci, a početni rezultati pokazuju da tretman, ne samo što uništava tumor, nego i štiti bolesnika od hirurške intervencije i pratećih posledica radikalnijih tretmana.

Rak dojke u početnoj fazi obično se otkriva pomoću mamografa. U ovom trenutku standardni tretman poslije otkrivanja tumora je hirurgija praćena zračenjem i hormonskom terapijom. Žene sa velikim rizikom da će oboleti od raka dojke se čak opredeljuju za mastektomiju - hirurško uklanjanje jedne ili obe dojke da bi se taj rizik smanjio.novi lek za rak dojke

U Centru za rak "John Hopkins " u Baltmoru onkolog doktorka Varid Sterns proučava manje radikalan pristup.

"S obzirom na to da većina kancera nastaje u dojci i ćelijama koje se protežu duž mlečnih kanala, postavlja se pitanje da li možemo da eliminišemo te opasne ćelije i na taj način eliminišemo rak dojke", kaže doktorica Sterns.

Ideja je jednostavna. Mala količina lijeka za hemoterapiju unese se kroz bradavicu na dojci i mliječne kanale u kojima se formiraju kancerogene, pa čak i predkancerogene ćelije. Čitav postupak traje tridesetak minuta. U kliničkim ispitivanjima istraživači su ustanovili da je ova tehnika efikasnija i manje toksična od uobičajenog postupka unošenja hemoterapije kroz venu.

"Ustanovili smo da je koncentracija leka u dojci veoma visoka, a da je koncentracija leka u sistemu krvnih sudova veoma niska", objasnila je doktorica Sterns.

Sa konvencionalnom hemoterapijom upravo je suprotno - lek unesen kroz venu koncentriše se u krvotoku, ali je manje koncentrisan tamo gdje je najpotrebniji - u dojci. Klinička ispitivanja su toliko uspešna da bi ova vrsta tretmana na kraju mogla da postane standard za pacijente sa rakom dojke u sasvim početnoj fazi ili one koji su u opasnosti da ga dobiju.

"Očekujem da će ovaj tretman moći da se obavi u običnoj kabini za mamografiju. To smo vrlo jednostavno radili u našem istraživanju sa ambulantnim pacijentima. Ne traje dugo i nije bolno", precizirala je Sternsova.

Istraživači treba da ustanove kolika doza lijeka je potrebna i koliko često treba da se ubrizgava da bi rak dojke nestao. Ona procenjuje da će istraživanje trajati desetak godina. A onda, ako se ispostavi da postupak obećava kao što izgleda, mogao bi da postane standardni tretman za pacijente sa rakom dojke u ranoj fazi.

Ona poredi ovaj postupak sa kolonoskopijom. Ako se pronađe polip, ljekar ga uklanja prije nego što postane kancerozan.

Izvor: SRNA decembar 2011

Povezane vesti: Skener koji otkriva rak dojki za samo nekoliko sekundi

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi