Zdravstvo

zdravlje - istraživanja

Rak prostate ne treba lečiti jer bolest može postati agresivna

Novo istraživanje pokazalo je da kod većine muškaraca koji boluju od raka prostate nije potrebno hitno lečenje, jer je mala verovatnoća da bolest postane agresivna.

Naučnici Univerziteta u Liverpoolu proučavali su više od 500 pacijenata s rakom prostate i u članku objavljenom u časopisu "British Journal of Cancer" napisali su da gotovo dve trećine bolesnika nije trebalo hitno lečiti.
Portal "Moj doktor" prenosi da više od 60 posto pacijenata uključenih u istraživanje nije imalo protein Hsp-27 koji upućuje na brzinu napretka bolesti. Umjesto da primaju lekove ili da idu na operaciju, takve pacijente trebalo bi pomno pratiti i lečiti samo ako bolest napreduje.
rak prostate

Profesor Chris Foster kaže da "protein ili biomarker koji su otkrili daje podatke o tome hoće li bolest napredovati" i dodaje da u većini slučajeva taj marker nije prisutan te da zbog toga pacijente ne treba lečiti da bi mogli normalno živeti.

Rak prostate maligni je tumor od kojeg boluje velik broj muškaraca starijih od 50 godina, a učestalost oboljevanja se povećava iz godine u godinu, tako da u proseku svaki drugi muškarac stariji od 70 godina ima histološki nalaz karcinoma prostate.

Izvor: KLIX Decembar 2012-god.

My Great Web page

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi