Zdravstvo

zdravlje - istraživanja


Gripa je tihi ubica, iako se na prvi pogled ne čini tako

Gripa (influenza) je zarazno virusnо оbоljеnjе rеspirаtоrnоg trakta velikog epidemijskog potencijala, koje se retko , ali u određenim vremenskim intervalima (10 do 40 godina) javlja u pandemijskom obliku.

Riječ influenca naučni je naziv za gripu, a dolazi od latinske reči influentia, što znači uticaj. Taj naziv dali su Italijani za svaku epidemiju zato što su mislili da je ona nastala zbog uticaja nebeskih tela.

Epidemije gripe u Evropi se beleže 1510. i 1557. godine. Epidemija gripe iz 1580., koja se iz Evrope proširila u Afriku i Aziju, je prva prijavljena pandemija. Od tada do danas zabeženo je preko trideset pandemija gripe.
tihi ubica

U Evropi gripa se javlja u redovnim godišnjim epidemijama tokom hladnih mjeseci godine. Zahvata sve zemlje i traje oko četiri mjeseca. Sporadične infekcije se javljaju i van sezonskog perioda, tj. u toplim mesecima, ali je učestalost obolevanja izuzetno niska. Širenju virusa gripe pogoduje urbanizacija i migracije (boravak ljudi u zatvorenom prostoru, slaba ventilacija i slično).

Sezonska epidemija gripe globalni je javnozdravstveni problem, a koliko je gripa značajna bolest govori činjenica da od gripe svake godine oboli i umire veliki broj ljudi. U svetu prosečno oboli više od pet miliona osoba. Ukupan morbiditet i mortalitet su u porastu, kako zbog obolijevanja zdrave populacije od same gripe, tako i zbog pogoršanja stanja ili simptoma osnovne bolesti.

Članovi porodice Orthomyxoviridae grupe virusa koji napada kičmenjake, uzrokuju gripu. Oni se najčešće klasificiraju u tri tipa: A, B i C prema antigenim svojstvima spoljnog omotača virusa. Virus gripe prenosi se kapljicama izbačenim tokom kijanja ili kašljanja. Nakon što virus gripe zarazi čoveka, za dan do dva pojave se prvi simptomi bolesti kao što su bolovi u grlu, suvi kašalj, začepljen nos, groznica sa temperaturom i do 40°C, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, gubitak apetita i opšta slabost tela.

Kod gripe bez komplikacija temperatura traje 3-5 dana i bolest se završava za 7-10 dana. Nајčеšćе kоmplikаciје које sе mоgu јаviti su brоnhitis i pnеumоniја. Ipak, gripa napada čitav organizam i njene posedice ne zadržavaju se samo na disajnom sistemu.

Ponekad je teško razlikovati influеncu оd prеhlаdе, mеđutim influеncа је mnоgо оzbiljniје оbоljеnjе. Simptоmi prеhlаdе su krаći i kоmplikаciје su vеоmа rеtkе.

Izvor Klix Decembar 2012.god.


My Great Web page

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi