Zdravstvo

zdravlje - istraživanja

Naučnici istražuju novi test krvi koji otkriva rak dojke u ranoj fazi

Britanski istraživači rade na novom testu krvi koji otkriva upozoravajuće znakove u DNK, a koji se odnose na bolesti raka, i to preciznije nego rentgenske zrake.

Trenutno vrše probu u Charing Cross bolnici u Londonu, gde će ispitati krv 500 žena kojima je mamogram pokazao senku na dojci. Istraživači će potom porediti DNK u krvi žena koje imaju rak i žena kojima je rečeno da nemaju rak, a markeri su pokazali pisustvo kancerogenih ćelija.

Ukoliko test prođe uspješno, koristit će se ubuduće kao tehnika ranog utvrđivanja raka dojke kod žena srednje i starije dobi.

novi test krvi za rano otkrivanje raka dojke

"Ovo istraživanje otvara mogućnost da jednog dana imamo test krvi koji će otkriti vrlo rane znakove raka, što će olakšati ženama koje čekaju danima na mamogram, a ovaj test će to pokazati za nekoliko trenutaka. Ukoliko sve prođe kako treba, ovaj test će biti dostupan za pet godina", rekla je dr. Jacqui Shaw.

"Kada žena ima rak dojke to vidimo iz DNK-a, ali želimo videti koliko rano se mogu otkriti zankovi raka u testu krvi", kazao je prof. Charles Coombes.

Ovaj test bi takođe mogao pomoći lekarima u tretmanima pacijenata koji boluju od raka dojke.

"To bi pokazalo medicinskim radnicima kakve abnormalnosti se dešavaju s rakom te pomoći u lečenju pacijenata s preciznošću i manje toksičnih ljekova", dodao je Coombes.

Studiju koju finansira britanska organizacija "Cancer Research" su uradili Leicester Univerzitet i Imperial Coleeg iz Londona.

Rak dojke godišnje usmrti 12.000 žena u Velikoj Britaniji, a oboli 40.000 žena godišnje.

Istraživači trenutno rade i tehnikama za rano otrkivanje raka pluća i creva.

Izvor: KLIX oktobar 2012

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi