Zdravstvo

zdravlje - istraživanja

NASA pronašla način za otkrivanje osteoporoze

Naučnici NASA-e veruju da su pronašli način pomoću kojeg se u najranijoj fazi bolesti može otkriti gubitak koštane mase uzrokovan osteoporozom.

Ova bolest se trenutno dijagnosticira skeniranjem nakon što dođe do frakture zbog oslabljene kosti, a mogu proći i godine prije nego se dijagnosticira.

Novi test, koji je dizajniran i za astronaute, jer i oni imaju probleme u vezi sa gubitkom koštane mase zbog izloženosti mikrogravitaciji, traži tragove koštanog kalcija u urinu.

Tehnika je razvijena na Univerzitetu u Arizoni, koji zajedno sa svemirskom agencijom analizira izotope kalcija dobijene iz kosti. Balans i količina ovih izotopa se mijenjaju kada se kost uništava ili formira i zbog toga može ukazati na ranu promenu gustoće kosti.
NASA pronašla način za otkrivanje osteoporoze

Kako bi testirali tehniku, naučnici su posmatrali nekoliko zdravih dobrovoljaca, koji su morali ležati u krevetu 30 dana. Produženo ležanje, inače, vodi ka gubitku koštane mase.

Pomoću navedene tehnike, naučnici su otkrili gubitak koštane mase nakon samo sedam dana, mnogo ranije nego što bi to bilo moguće utvrditi konvencionalnim medicinskim skenerima. Tehnika je također u mogućnosti da utvrdi i tačnu količinu izgubljene koštane mase, piše BBC.

"Sledeći korak je testiranje tehnike na pacijentima koji imaju bolesti koje mijenjaju sastav kosti. To bi otvorilo vrata za kliničku upotrebu tehnike", kazao je Ariel Anbar, glavni istraživač.

Izvor: KLIX jun 2012.god.

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi