Zdravstvo

zdravlje - istraživanja

bakterija iz SibiraBakterija koja je nedavno otkrivena u stalno zamrznutom tlu (permafrost) planine Mamontove u Sibiru mogla bi da uspori proces starenja

MOSKVA - Bakterija koja je nedavno otkrivena u stalno zamrznutom tlu (permafrost) planine Mamontove u Sibiru mogla bi da uspori proces starenja, saopštila je u utorak Ruska akademija nauka, prenosi AFP.

Istraživači Instituta za hemijsku biologiju i medicinu u Novosibirsku otkrili su da je ova bakterija, po imenu Bacillus F, sposobna da uspori proces starenja kod laboratorijskih miševa kojima je ubrizgana.

Testirane životinje su živele duže od kontrolne grupe, kao kada bi se prosečni ljudski život produžio na 140 godina, navodi se u saopštenju akademije koja je ovo otkriće nazvala "impresivnim".

Čudotvorni uticaj proteina iz ove bakterije, zarobljene u permafrostu od ledenoga doba, otkrili su naučnici Vladimir Rjepin, Nada Mironov i Anatolij Brjuškov koji ističu da bakterija pomaže organizmu da ojača svoje prirodne odbrambene mehanizme.

"Bacillus F je vrlo blizak rođak probiotičke bakterije Bacillus cereus. Nismo joj zasad do kraja snimili genetičku sliku, ali smo shvatili da se lako razmnožava na temperaturi od pet stepeni Celzijusa", izjavila je Mironova u izjavi za RIA.

Istraživanja su pokazala da se metabolizam testiranih životinja povećao za 20 do 30 odsto.

Bakterije su, takođe, uticale na smanjenje slepoće, ali ne i na razvoj tumora.

Istraživanja su tek na početku i još su daleko od testova na ljudima, a još dalje od proizvednje seruma sa željenim efektom.

Izvor: Tanjug januar 2012.god.

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi