Zdravstvo

zdravlje - istraživanja

 

Gladovanje usporava razvoj raka dojke, melanom i tumor mozga

Kratki periodi gladovanja pre i poslije hemoterapije usporavaju razvoj raka dojke, melanom i tumor mozga, tvrde američki stručnjaci.

Tim naučnika s profesorom gerontologije i biologije Walterom Longom sa američkog univerziteta Južna Kalifornija na čelu, u nedavno objavljenoj studiji u naučnoj reviji "Naučna transnacionalna medicina" otkrili su da kratkotrajna gladovanja u kombinaciji s hemotarapijom daju najbolje rezultate u liječenju pojedinih tipova karcinoma.

Ovaj tim stručnjaka je pacove kojima su ubrizgane kancerogene ćelije ljudi i životinja podelio u tri grupe koje su imale različite tretmane.

razvoj tumora

Prva grupa je bila podvrgnuta samo hemoterapiji, druga je podvrgnuta gladovanju, a treća i gladovanju i hemoterapiji.

Metastaze melanoma su pronađene kod 40 posto miševa koji su bili tretirani samo hemoterapijom, kod 20 posto pacova koji su gladovali i samo kod 10 posto životinja podvrgnutih i gladovanju i hemoterapiji.

"Kombinacija kratkotrajnih perioda gladovanja i hemoterapije je najefikasnija, daleko delotvornija nego sama hemoterapija", istakao je profesor Longo.

Naučnici objašnjavaju da je gladovanje lekovito jer smanjenje unosa hrane usporava rast tumora i razvoj raka.

"Kada se ćelije raka suoče s neprijateljskim okruženjem kao što je glad, one slabe", objašnjavaju biolozi.

Doktori su još 2008. dokazili da dijeta štiti zdrave ćelije od toksičkih efekata hemoterapije. Medikamenti koji se koriste u lečenju raka napadaju istovremeno i kancerogene i zdrave ćelije, kao što je slučaj s opadanjem kose.

U istraživanju provedenom 2010. pokazano je da su pacijenti koji su za vreme hemoterapije bili na dijeti daleko bolje podnijeli sekundarne efekte te vrste tretmana.

Longo napominje da učinak gladovanja tek treba da bude dokazan na čoveku, jer provedeni testovi na miševima često ne pokazuje iste rezultate i kod čoveka, pogotovo što se maligne ćelije ubrizgavaju u kožu ili mišiće životanja, dok su kod čovjeka tumori najčešće smešteni u unutrašnjosti ogranizma.

Februar 2012.god.

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi