Zdravstvo

zdravlje - istraživanja

 

Skener koji otkriva rak dojki za samo nekoliko sekundi

Britanski naučnici stvorili su reolucionarni mamograf za skeniranje grudi, koristeći tehnologiju za otkrivanje nagaznih mina. Ovakav skener može da otkrije postojanje kancerogenih ćelija za samo nekoliko sekundi.

novi skener dojkeOvaj skener ne uzrokuje nikakav bol pacijentkinjama i čak je sigurniji od običnog mamografa koji koristi x-zrake uz koje dolazi i rizik od radijacije, a koristi se na hiljadama žena svake godine.

Eksperti vjeruju da će novi uređaj, koji je i jeftiniji, biti korišten na ženama svih godina za razliku od mamografa koji smo do sad imali. Očekuje se da će se koristiti širom svijeta narednih pet godina.

Žene koje imaju manje od 50 godina, imaju manji rizik od karcinoma dojke, mada je ovo sve manje pravilo. Žene mlađe dobi imaju veću gustinu tkiva grudi, te je teže utvrditi postojanje kancerogenih ćelija.

Pregled mamografom je i bolan jer dve poluge pritišću grudi kako bi otkrili postojanje sumnjivih stanica. Novi skener ne pritišće grudi nego dame trebaju samo da legnu potrbuške na skener, a on će u osam sekundi stvoriti 3D sliku.

Žene obično čekaju dvije nedelje na rezultate mamografije, a sa novom tehnologijom će biti obavještenje o stanju za manje od minute.

Novi skener razvila je Micrima, kompanija koja je sarađivala sa Univerzitetom u Bristolu. U istraživanju efikasnosti probnih skeniranja, ovaj skener je bio uspješan u detektovanju 80% karcinoma. Naučnici pokušavaju unaprijediti skener kako bi tačnost bila 100 %.

Decembar 2011.god

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara







Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi