Zdravstvo

zdravlje - istraživanja

Krvni pritisak treba meriti na obe ruke

Merenje krvnog pritiska na obe ruke pacijenata trebala bi biti rutinska procedura zbog toga što razlike u pritiscima između dve ruke mogu ukazivati na zdravstvene probleme, istraživanja su s University of Exeter.

krvni pritisak Istraživanjem je utvrđeno da velike razlike u krvnom pritisku mogu značiti povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti.

Iako se postojećim preporukama traži da lekari mere pritisak na obe ruke, to se često ne radi, prenose mediji.
Christopher Clark s University of Exeter proučio je 28 ranijih istraživanja koja su se bavila tom problematikom i utvrdio da razlika u sistoličkom pritisku od 10 mm stupca žive između dve ruke može značiti postojanje povišenog rizika od pojave asimptomatske periferne vaskularne bolesti, bolesti perifernih arterija koje dovode do problema snabdevanja krvlju nogu i stopala.

Rana detekcija te bolesti važna je zbog toga što se merama poput prestanka pušenja ili snižavanja pritiska može spriječiti njezino napredovanje.

Razlika pritiska između dve ruke od 15 mm stupca žive mogla bi ukazati na povećani rizik od cerebrovaskularnih bolesti, kao i na 70%-tno povećanje rizika od smrti zbog bolesti srca i krvnog sistema te 60%-tno povećanje rizika od smrti od svih drugih uzorka, navode znanstvenici.

University of Exeter

februar 2012.god.

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi