Zdravstvo

Vesti :: Srbija dobila listu licenciranih lekara

lista lincenciranih lekaraSrbija je prvi put dobila objedinjenu, zvaničnu listu licenciranih lekara, a u ovom trenutku više od pet procenata lekara, možda i deset odsto njih, nije dostavilo dokaz da su ispunili uslove za relicenciranje dozvole za rad, rečeno je na konferenciji Udruženja "Srbija u pokretu".

Prvog januara 2016. godine ističe licenca za oko 24.600 lekara, koja se izdaje na sedam godina, a rok za aplikaciju za obnovu licence je do kraja oktobra, rekla je na skupu direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović.

"Na području Regionalne lekararske komore Beograda više od 1.000 lekara još nije dostavilo dokaz da imaju ispunjene uslove za relicenciranje. U drugim regionalnim komorama je nešto manji broj, ali se svodi na iznad pet procenata, možda do deset odsto ukupnog broja lekara", rekla je Jovanović.

Lista lekara sa važećom licencom objavljena je na sajtu Lekarske komore Srbije i, osim imena i prezimena, postavljeni su i podaci o specijalizaciji, tituli, kada je licenca izdata i do kada važi. Lekari, za produženje licence, treba da dostave dokaz o broju prikupljenih bodova na različitim vrstama edukativnih seminara, skupova, a Janković ističe da će novi pravilnik, koji je u pripremi, biti liberalniji jer predviđa manji broj bodova i dozvoljava njihovo prenošenje.

Takođe, pravilnik uvodi i licencni ispit i dozvoljava lekarima koji nisu imali kontinuiranu edukaciju da kroz proveru stručnog znanja obnove licencu, rečeno je na skupu i navedeno da su lekari kojima je oduzeta licenca u nadležnosti inspekcije jer je, kako je rečeno, u interesu Srbije da takvi lekari ne rade.

Evidencija licenciranih lekara postavljena je na inicijativu Udruženja građana "Srbija u pokretu" i treba da unapredi transprentnost rada javne uprave i da doprinese smanjenju korupcije. Udruženje se bori da budu objavljeni i podaci o disciplinskim merama izrečenim lekarima, što, kako je navedeno neće biti problem, ali i informacije o krivičnim delima osuđenih lekara, za šta, kako je rekao poverenik Rodoljub Šabić, u ovom trenutku postoji jasna zakonska prepreka.

Zakon, naime, predviđa da podaci o osudi na krivično delo, mogu biti objavljeni samo uz pristanak osuđenog lica.

"Moramo mnogo više raditi na transparentnosti, ali i na zaštiti podataka o ličnosti", rekao je Šabić.

Izvor:N1 28. 10. 2015.

Arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi