Zdravstvo

zdravlje - istraživanja

Ispravan način života smanjuje obolevanje od karcinoma

Promenom načina života smanjilo bi se za 30 % obolevanje od karcinoma, saopštila je u petak Svetska zdravstvena organizacija (WHO), uoči obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka.

karcinom WHO navodi da bi se mogli izbeći glavni faktori rizika, kao što je pušenje, debljina, nedovoljna konzumacija voća i povrća, nedovoljno fizičkih vežbi, alkohol i zagađenost zraka u gradovima.

WHO smatra da je pušenje "najveći faktor rizika za obolevanje od karcinoma i da je ono uzrok 22 posto smrtnosti od raka.

Kao prevenciju, WHO preporučuje da se izbegavaju ovi faktori rizika i da se vrši vakcinacija protiv humanog papilloma virusa odgovornog za rak grlića materice, koji je naprisutniji u zemljama u razvoju, i da se smanji izlaganje suncu.

Prema poslednjim podacima poznatim u svetu, a koji datiraju iz 2008. godine, rak je prošle godine prouzrokovao smrt 7,6 miliona ljudi u svetu, što čini 13 % smrtnosti u svetu.

Rak pluća, stomaka, jetre, debelog creva i dojki izaziva najviše smrtnosti.

U siromašnim zemljama 20 % smrtnih slučajeva dolazi od onih vrsta raka koje izazivaju virusne infekcije, kao što je virus hepatitisa B i humani papilloma virus.

Rak najteže pogađa siromašne zemlje i one s prosečnim dohotkom, u kojim je registrovano 70 % smrtnih slučajeva.

Prema predviđanjima Svjetske zdravstevne organizacije, smrtnost zbog raka će nastaviti da se povećava i preći će prag od 13,1 milion smrtnih slučajeva u 2030. godini.

Svetska zdravstvena organizacija

februar 2012

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi