Zdravstvo

zdravlje - istraživanja

Geni su najčešći uzrok bolova u leđima

Pravilno držanje i sedenje ispravnih leđa možda vas i ne sačuva od bolova jer stanje vaše kičme mnogo više zavisi od gena nego od životnog stila, otkrili su naučnici.

Degeneracija lumbalnog diska često je smatrana glavnim uzrokom hroničnog bola u leđima. Nakon određenog broja godina ovaj disk može postati iskrivljen ili ispupčen prema spolja. Rast kostiju takođe mogu izazvati deformaciju kičme. I obe stvari uzrokoju bol u leđima kod velikog procenta populacije, piše The Telegraph.

Ali istraživanje u kojem su učestvovali bliznaci koji se bave različitim poslovima (jedan vozi kamion, a drugi je profesor) pokazala sa kako su obojica nakon nekog vremena imali degeneraciju lumbalnog diska.

geni uzrok bolova u leđima

"Većina promena na kičmi su genetske prirode", rekla je Frances Williams sa Genetskog istraživačkog odseka na King koledžu u Londonu.

Naime, gen nazvan PARK2 je upravo krivac za većinu bolova u leđima.

U istraživanju je učestvovalo 4.600 osoba kojima je urađen rentgen kičme što je potvrdilo rezultate.

Ali istraživači nisu otkrili i lek. Međutim, poručuju da ne gubimo nadu. Za smanjenje bola u leđima preporučuju vežbanje i zdrav način života.

"Godinama dođe do oštećenja kičme kod svih ljudi, ali ne osećaju svi bol", rekla je Williams.

Naučnici su takođe istraživali i da li je hronična bol u leđima povezana s našim psihičkim stanjem. Naime, mnogi doktori su ubeđeni kako je hronična bol trajna ali ovo istraživanje je to demantovalo.

"Otkrili smo da bol nije povezana s našim centralnim nervnim sistemom. Tako da možemo reprogramirati naš softver-mozak i prevazići tu bol ", rekao je dr. Adam Al-Kashi koji je vodio ovo istraživanje.

Izvor:KLIX oktobar 2012

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi