Zdravstvo

zdravlje - istraživanja

Naučnici dizajnirali čestice koje uništavaju krvne ugruške

Naučnici su dizajnirali sitne čestice koje se kreću krvotokom, traže krvne ugruške i uništavaju ih. Već je dokazano da ovakav pristup funkcioniše na miševima, a u budućnosti bi se moglo preći i na testiranje na ljudima.

Krvni ugrušci su jako štetni za mozak, srce i druge organe. Ove mase krvnih ćelija mogu narasti dovoljno velike da začepe vene i arterije te tako zaustave dotok kisika u organe. Jedna od glavnih prepreka za rešavanje ovog problema je pronalaženje ugruška. Čak i kada doktori lociraju ugrušak, teško ga je odstraniti.

Biomedicinski inžinjer Donald Ingber sa Univerziteta Harvard se sa svojim kolegama okrenuo prema nanočesticama. Modelirane kao trombociti, ove nanočestice su manje od 100 nanometara i napravljene su od sintetičkih polimera. Baš kao i trombociti, ove čestice se slobodno kreću u krvi.

Čestice su dizajnirane tako da se kreću prema začepljenim venama i arterijama, jer mogu da osete promenu protoka krvi. Kada pronađu ugrušak, čestice se lepe za njega i ispuštaju lek nazvan aktivator plazminogena (tPA), koji ga uništava. Čestice su biorazgradive i nakon uništavnja ugruška nestaju.

Izvor:Klix jul 2012.god.


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi