Zdravstvo

opšte informacije

 

TRANSPLATACIJA ORGANA

 

Transplantacija je hirurška intervencija kojom se organ iz jedne osobe stavlja u organizam druge osobe. Izvodi se kada neki od organa primaoca više ne funkcioniše ili je trajno oštećena njegova funkcija nekom povredom ili bolešću. Transplantacija organa može produžiti život i znatno uticati na poboljšanje kvaliteta života mnogih pacijenata kod kojih je dijagnostikovana hronična slabost bubrega, jetre ili srca. Mada pacijenti koji imaju hroničnu slabost bubrega mogu biti lečeni i hemodijalizom, najbolje rešenje za njih je da dobiju novi bubreg. U slučaju hronične slabosti jetre, srca ili pluća, transplantacija je jedina alternativa. Najveća pretnja transplantiranim pacijentima je rano odbacivanje transplantiranog organa pod uticajem sopstvenog imunog sistema. Zbog toga pacijenti moraju da uzimaju lekove koji će suprimirati imuni odgovor i sprečiti odbacivanje. Odbacivanje novog bubrega vodi u njegov gubitak i povratak na dijalizu. Za pacijente sa transplantiranim srcem, jetrom ili plućima, gubitak transplantiranog organa predstavlja momentalni rizik po život. Obično se primenjuje kombinacija nekoliko imunosupresivnih lekova, a terapija je doživotna.

 

PRESAĐIVANJE ORGANA

Organi koji se mogu presaditi:

jetra
bubreg
pankreas
istovremeno bubreg i pankreas
srce
pluća
istovremeno srce i pluća
creva

Novo srce i do pola miliona evra, bubreg oko 15.000

Troškove svih transplantacije i dijaliza u Srbiji snosi Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Prosečna cena transplantacije bubrega na VMA je oko petnaest hiljada evra, nova jetra košta između četrdeset i pedeset hiljada evra, a novo srce i do pola miliona evra. Troškove transplantacije i dijalize snosi Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Spekuliše se da bubreg na crnom tržištu u Srbiji košta oko 30.000 evra, ali doktori u Srbiji negiraju njegovo postojanje . Za vršenje transplantacija u inostranstvu RZZO godišnje izdvoji oko 150 miliona dinara. Transplantacije se u 90 odsto slučajeva obavljaju u Italiji. Cene ovih zahvata sa svim troškovima iznose 126.000 eura za jetru, koliko otprilike košta i transplantacija koštane srži. Transplantacija bubrega staje sedamdeset do osamdeset hiljada evra. Osim u Italiji, pacijente iz Srbije prihvata i državna bolnica u Moskvi, gde se transplatacije bubrega obavljaju po ceni od 40.000 do 50.000 evra. Na transplantaciju u Srbiji se čeka više od deset godina, prosek u Španiji i Austriji je dve do pet, a u Americi četiri do pet godina. Takođe, prilikom transplantiranja u Srbiji, samo se 20 odsto organa uzima od umlih donatora, a čak 80 odsto organa potiče od živih davaoca, bliskih rođaka ili supružnika. U razvijenim zemljama situacija je obrnuta, pa se broj transplatacija sa umrlih donatora kreće između 70 i 80 odsto. Nacrt zakona o transplantaciji predviđa osnivanje Agencije za transplantaciju po ugledu na modele iz EU, pre svega, Španiju. Prema zakonu, Ministarstvo bi davalo ovlašćenja ustanovama koje ispunjavaju uslove za obavljanje transplatacija. Ono bi kontrolisalo rad Agencije i pomagalo joj u razvoju Programa transplantacije kroz edukaciju i poseban rad sa javnošću.

Transplantacioni centri u Srbiji :


U Kliničkom centru Srbije u Beogradu transplantiraju bubrege, jetru i rožnjače, u KC Niš bubrege, u novosadskom KC Vojvodina jetru i bubrege, kao i na Vojno-medicinskoj akademiji. Kad je reč o deci kojoj se transplantiraju organi, u beogradskom Institutu za majku i dete obavlja se presađivanje koštane srži, a u Univerzitetskoj dečjoj klinici u beogradskoj Tiršovoj ulici transplantacije bubrega i jetre.

 


DONIRANJE ORGANA

Informacije o donaciji organa

Ukoliko želite da postanete potencijalni donor organa, ili da se informišete o tome, pozovite:

VMA u Beogradu na telefon 011 367 07 84
Donorski informativni centar Vojvodine - 021 520 141

Donorske kartice mogu se potpisati na VMA, KC Vojvodina i KC u Nišu.Sve informacije o donorskim karticama mogu se dobiti i na info broj Ministarstva zdravlja 0800/111-800

 


donorska kartica mreže vojvodine

 

Savetujemo vas da se o transplataciji i uslovima doniranja organa najbolje upoznate putem zakona.

Važeći zakon  " Zakonom o transplataciji organa"

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi