Zdravstvo

zdravlje - istraživanja

Pronađen lek protiv meningitisa tipa B

lek protiv meningitisa tipa BČileanski istraživači saopštili su da su otkrili vakcinu protiv najčešćeg oblika dečijeg meningitisa i smatraju da bi ovaj lek mogao da smanji broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji i šire.

U istraživanju, koje je objavljeno u medicinskom žurnalu Lanset, izneseni su dokazi da ova vakcina deluje i protiv meningitisa tipa B od od kojeg u Velikoj Britaniji godišnje oboli 2.000 osoba i to uglavnom deca mlađa od pet godina.

Trenutni program vakcinacije protiv meningitisa štiti samo od bakterijskih vrsta meningitisa.

Naučnici su proizveli vakcinu 4CMenB pomoću analize genetske strukture nekoliko hiljada vrsta bakterija iz tipa B, tražeći zajedničke osobine koje bi mogle biti "ciljane".

Ostvareni rezultati su ohrabrujući kod mlađe djece dok su naučnici sa Univerziteta u Čileu posmatrali efikasnost seruma kod djece od 11 do 17 godina.

Kod više od 60 % slučajeva bakterijskog meningitisa u Čileu uključen je tip B, ali sve ukazuje na to da dve doze vakcine daju skoro stoodstotnu zaštitu.

Istraživači tvrde da se upotreba vakcine sada može razmatrati za programe u zemljama gde je meningitis tipa B preovlađuje, uključujući mnoge evropske države i SAD.

Meningitis je medicinsko stanje uzrokovano upalom zaštitnih membrana mozga i kičmene moždine, koje se stručno nazivaju meninge. Upalu mogu da izazovu virusi, bakterije, kao i drugi mikroorganizmi, ali može da bude i posledica uzimanja lekova ili drugih oboljenja.

Januar 2012

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi