Zdravstvo

Vesti :: Lekari ocenjeni, pacijentima manje recepata

lekari ocenjeniOd 3.555 izabranih lekara samo jedan dobio desetku, a mnogi su ostali ispod petice. Smanjenje plata zbog kapitacione formule obiće se o glavu pacijentima

SA ocenama koje su dobili od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, na poslednjoj proveri učinka po tzv. kapitacionoj formuli, koja se od 1. oktobra primenjuje za obračun plata izabranih lekara, većina doktora ne bi položila ispit. Kada su sabrani broj pacijenata, rad na prevenciji, broj pregleda i racionalnost u propisivanju lekova, samo jedan od 3.555 izabranih lekara opšte medicine ”briljirao” je za desetku, a mnogi su ostali ispod petice, što povlači smanjenje plate. Samo jedna desetka ”pala” je i među 502 ginekologa, a nijedan od 1.363 pedijatra nije zaradio najvišu ocenu.

Lekari tvrde da su loše ocene ”kazna za to što propisuju mnogo lekova”. U

RFZO to demantuju. Ipak, pacijenti stiču utisak da u ordinacijama dobijaju sve manje recepata, a sve više saveta šta sami da kupe.

- Svakako treba vrednovati rezultate rada, ali način na koji se to kod nas radi nije dobar - kaže dr Dušan Milisavljević, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije. - Umesto da se nagrađuju lekari koji dobro rade, zapravo se kažnjavaju pacijenti, koji su pretvoreni u broj, jer su doktori prisiljeni da jure norme.

Prema kapitacionoj formuli, koja se primenjuje samo na izabrane lekare, varijabilno je dva odsto plate, odnosno oko 1.500 dinara.

- Broj opredeljenih pacijenata u tom varijabilnom delu učestvuje sa 40, preventivne posete sa 30, racionalnost u propisivanju lekova sa 20, a ukupan broj poseta lekaru sa preostalih 10 odsto - objašnjava Sanja Mirosavljević, portparol u RFZO. - Optužbe lekara da oni koji imaju više pacijenata propisuju više lekova ili skuplju terapiju, imaju najlošije ocene i najniže plate, nisu opravdane. Navešću primer: lekar koji je propisao lekove sa prosečnom cenom od 77,94 dinara za racionalnost je dobio ocenu 1,7, a njegov kolega čija je prosečna vrednost recepta 558,70 dinara - ocenu 10.

Doktorka Nevenka Dimitrijević, predsednik Saveza sindikata lekara i farmaceuta Srbije, upozorava na to da su ocene koje dobijaju lekari, a time i plate, sve niže.

- Ne vidim nijedan razlog da me neko kažnjava ako dnevno, u proseku, primim 40 pacijenata, trudim se da na vreme obavim sve preventivne i ciljane preglede, i pacijenti se ne žale - kaže dr Dimitrijević. - U međuvremenu su poskupeli lekovi pa smo zbog ”neracionalnosti” sada za poslednji kvartal prošle godine masovno dobili lošije ocene, po kojima će nam se obračunavati plata od ovog meseca.

Da troškovi u zdravstvu moraju da se kontrolišu, ali ne na način kako se to radi u Srbiji, smatra i dr Dragan Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije:

- Lekari su u raskoraku između onoga što je najbolje za pacijente i ograničenja koji nameće RFZO. Tako dolazimo u situaciju da lekar na receptu mora da upisuje dijagnozu različitu od one u kartonu da bi pacijentu mogao da propiše antibiotik. A onda kontrola RFZO ”ustanovi” da je lekar tako oštetio Fond i on sam mora da plati lek. Takva praksa mora da se menja.

ZBOG PLATE JURE KONTROLE

DA bi dobio najvišu ocenu za preventivni rad, lekar godišnje dva i po puta treba da pregleda sve pacijente koji su se za njega opredelili, a to je često i po 2.500 ljudi - navodi dr Nevenka Dimitrijević. - To nema logike jer je propisano da se do 35. godine preventivni pregledi rade jednom u tri, a posle 35. jednom u dve godine. Mnogi lekari, međutim, jureći dobre ocene masovno, potpuno nepotrebno, svaki čas pozivaju na kontrole i tako nanose štetu čitavom sistemu.

Izvor: NOVOSTI20. 03. 2013.GOD.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi