Zdravstvo

Vesti :: Синдикална библија стиже до августа

xxxПРЕДСЕДНИЦА СИНДИКАТА ЗАПОСЛЕНИХ У ЗДРАВСТВУ ДР БРАНКА ПЛАНЧАК

- Колективни уговор је коначно при крају и очекујем да ће до августа бити потписан - каже за "Дневник" председница Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити др Бранислава Планчак.

- Имамо доста „кочница", како од Министарства здравља, тако и од појединих директора. Закон се тумачи како коме одговара. Тако поједини директори настоје да уведу правилник о раду, са чиме никако не можемо да се сложимо. Оборићемо сваки такав правилник. У синдикалном раду у Европи, колективни уговор и преговори синдиката и послодавца, односно државе, јесу библија, па је и за нас колективни уговор на првом месту. Неке ствари у колективном уговору морамо да прихватимо, али настојимо и да се ускладимо с европским колективним уговорима.
У здравству се дешавају бројне промене и новине с којима се здравствени радници и удружења често не слажу. Какву сарадњу има Синдикат са Српским лекарским друштвом, Лекарском комором и надлежним министарством?
- Са Српским лекарским друштвом имамо традиционално добру сарадњу, али с Лекарском комором не. Синдикат је реаговао на висину чланарине за Комору, коју су лекари плаћали две године, а нису добили лиценцу. Сматрамо да су уписнина и чланарина сувише високи у односу на плате у здравству, али Комора нас баш не уважава. Прави дијалог немамо ни с Министарством здравља и Републичким заводом за здравствено осигурање. Одговарају на наше дописе кад хоће, а углавном неће. Немамо ни праве преговоре, јер преговори подразумевају да се после њих нешто и уради и помери, а не да свако од преговарача каже своје и оде без конкретних акција.
Синдикат је био један од иницијатора проглашавања здравствених радника службеним лицима. Докле се стигло с тим предлогом?
- Тренутно смо преокупирани колективним уговором, али чим он буде потписан, поново ћемо инситирати на томе да здравствени радници буду проглашени службеним лицима. Напади на беле мантиле су све чешћи и готово да нема лекара који се није на радном месту суочио с вербалном или физичком агресијом. Запослени у Хитној медицинској помоћи су нарочито на удару. Обраћали смо се и Канцеларији председника државе, али смо добили одговор да ова проблематика није у њиховој надлежности.
Традиционални сусрети здравствених радника и ове године су одржани у Чању, у Црној Гори, упркос критикама у неким медијима да није "време" за то?
- Ми смо највећи и најорганизованији синдикат и 14. сусрете здравља, на којима је ове године било 2.100 здравствених радника, сами смо финансирали. Министарство здравља није учествовало у томе. Организована су такмичења у свим дисциплинама, од пикада до колективних игара, 13 мушких и 11 женских екипа. Сваки округ је имао представнике и за то време имали су плаћено одсуство с посла. С директорима немамо проблема када је у питању пуштање запослених на Сусрете, али ове године директор Градског завода за хитну медицинску помоћ Београда није пустио своје запослене да дођу, чиме је ускраћено њихово право, о чему смо обавестили министра за рад и социјалну политику Расима Љајића. Сусрети не само да су наша олимпијада већ је то и прилика да се здравствени радници друже и одморе, јер великом броју летовање није могуће због малих плата.

Izvor: Dnevnik

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane

Dodaj!

Preporučene oznake:

Jedna reč: vesti

Jedna reč: vesti

apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi