Zdravstvo

Vesti :: Apoteka „na semaforu” Ministarstva zdravlja

xxxNakon što je u Srbiji jedinstvena apoteka na točkovima imala uspešnu premijeru u vršačkom selu Pavlišu, gde je za četiri sata opslužila 140 pacijenata, vozilo je moralo da bude „stavljeno pod ručnu"

Vršac - Nedelju dana nakon što je u vršačkom selu Pavlišu promovisana „apoteka na točkovima", kakva u našoj zemlji, a mnogi kažu ni šire, nikada nije viđena, ovo neobično vozilo je stavljeno „pod ručnu". Da bi lekovi ponovo krenuli „na noge" pacijentima, opština mora da sačeka pozitivan odgovor Ministarstva zdravlja.

- Zadovoljili smo sve standarde koje mora da ispuni i stacionarna apoteka, čak su naši kriterijumi bili i strožiji. Ovo prodajno mesto će imati i fiskalnu kasu, kao sve naše apoteke. Dok ne dobijemo dozvolu, a ne sumnjamo da će ona stići s obzirom da su iz Ministarstva zdravlja pohvalili ovu ideju, potrudićemo se da „naštimujemo" još neke tehničke detalje, kako bi preparati na policama bili još bezbedniji tokom transporta, kaže za naš list Stana Tirnanić, direktorka Apotekarske ustanove u Vršcu.

A da se zaista radi o dobro osmišljenoj ideji, pokazalo se na pomenutoj promociji u Pavlišu: za samo četiri sata koliko je putujuća apoteka gostovala u tom selu, 140 pacijenata je dobilo potrebne lekove. Toliko ljudi, rekoše nam farmaceuti, ne uđe tokom čitavog dana ni u apoteke u centru vršačke varoši.

Na policama „apoteke na točkovima", površine 32 kvadrata, sa sanitarnim čvorom i sopstvenim grejanjem, ima lekova i sa pozitivne i sa negativne liste, dijetetskih proizvoda, ali i kozmetike - baš kao i u bilo kojoj apoteci na temeljima. Uz to, za meštane Pavliša organizovano je besplatno merenje pritiska i nivoa šećera u krvi.

Valja reći da ni komercijalni deo ovog projekta nije zanemarljiv, jer se uvođenjem putujuće apoteke štede na troškovima koji bi bili nužni ako bi u manjim sredinama bile otvarane stacionarne apoteke. Naravno, i pacijenti sa sela su na dobitku, jer ne moraju da plaćaju put do Vršca, opštine na čijem razuđenom području ima 18 sela, od kojih su dva udaljena po 35 kilometara od grada. Prema planu, apotekarsko vozilo će za dan opsluživati i po tri sela.

- Da bismo bili što efikasniji, a meštani minimalno dangubili, naše posete ćemo usklađivati sa odlaskom lekara Doma zdravlja u ista sela, pa će, tako prepisani lekovi odmah mogli da budu i nabavljeni - ističe Stana Tirnanić, direktorka Apotekarske ustanove u Vršcu.

-----------------------------------------------------------

Dar „Hemofarma"

Mobilnu apoteku koja je već imala uspešnu premijeru u Pavlišu, vršačkoj Apotekarskoj ustanovi darovao je „Hemofarm", koji poklon nije uslovljavao zahtevom da bude ekskluzivni dobavljač lekova i preparata. Ideju je dao prvi čovek kompanije Miodrag Babić, stručnjaci za marketing su osmislili projekat, a inženjeri i majstori šabačkog „Uniplasta" su realizovali „lekovitu" nadgradnju vozila.

izvor:POLITIKA

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi