Zdravstvo

Vesti :: Bakterija smrti opet u bolnici u Užicu

klostridijum dificileNajmanje jedan pacijent užičke bolnice inficiran je bakterijom klostridijum dificile, koja je pre nekoliko meseci već odnela dva života.

Pored svega, u bolnici kriju odgovore da li je slučaj izolovan, na kom odeljenju leži pacijent i da li se sprema proglašavanje epidemije.

U Opštoj bolnici Užice su u saopšenju napisali da je nedavno zabeležen slučaj infekcije sa teškom kliničkom slikom gde se bolnički proliv uzrokovan bakterijom klostridijum dificile komplikovao sa toksičnim megakolonom i gde je bilo neophodno sprovesti operativni zahvat.

- Ovakav slučaj još nije zabeležen u našoj bolnici jer se klinička slika teške komplikacije razvila za svega šest sati, bez obzira na primenjenu terapiju - navodi se u saopštenju Komisije za bolničke infekcije koju čine lekari bolnice i Zavoda za javno zdravlje u Užicu.

„Blic“ je juče potražio dodatna pojašnjenja vezana za ovo saopštenje - stručnu terminologiju, stanje pacijenta i eventualno proglašenje epidemije.


- Podaci iz saopštenja su sve zasad. Njegov sadržaj je preciziran s Ministarstvom zdravlja - rekla nam je dr Jelena Raković Radovojević, direktorka užičke bolnice.
Pojašnjenje nismo dobili ni od dr Biljane Mijović, direktorke Zavoda za javno zdravlje. I ona se strogo poziva na izveštaj nadležne komisije.

Ipak, saznajemo da je teško oboleli pacijent 54-godišnja žena, koja je na ortopedskom odeljenju podvrgnuta operaciji kuka i da je u veoma teškom stanju.

U saopštenju piše da se užička bolnica „potpuno uklapa u svetsku, evropsku i zdravstvenu situaciju u Srbiji kako po broju infekcija, tako i po svim preduzetim merama lečenja i prevencije“.

Zbog zaraze istom bakterijom proleća ove godine na ortopedskom odeljenju bila je proglašena epidemija. Kod dvoje preminulih pacijenata bilo je potvrđeno prisustvo klostridije dificile, ali nije dokazano da je bakterija uzrokovala smrt.

- Trenutna situacija u Opštoj bolnici Užice ne odstupa od opšte situacije u Srbiji. Svaka infekcija se obavezno i uredno prijavi, pa se u javnosti stiče utisak o većoj učestalosti u odnosu na ostale zdravstvene ustanove.

Šta je bakterija Klostridija

Klostridijum dificile uzrokuje probleme digestivnog sistema i izaziva proliv. Periodično se javlja svuda u svetu, rizična je, ali izlečiva u ogromnom procentu.
- Borba sa ovom infekcijom je veoma teška, s obzirom na to da se operisanim pacijentima preventivno daju antibiotici, a sa druge strane upotreba antibiotika je glavni faktor rizika. Infekcija može da prođe u lakom obliku, a kod nekih se uopšte klinički ne manifestuje. Međutim, dešavaju se i ozbiljne komplikacije u slučaju kada je infekciju uzrokovao toksični soj bakterije – pojasnila je Komisija za bolničke infekcije.

Izvor: BLIC 21. 11. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi