Zdravstvo

Vesti :: Bolnica propada milioni nestali

xxxVeliki novac je uložen u obnovu bolnice sa najdužom tradicijom, ali je malo toga urađeno, kaže novi direktor KBC Dragoš Stojanović. Bivša sekretarka za zdravstvo Dragana Jovanović zatražila je odgovornost Tomice Milosavljevića

BEOGRAD - Kliničko-bolnički centar „Zemun" i danas radi sa svega 30 odsto kapaciteta iako je u rekonstrukciju koja je trajala dve godine uloženo 2,5 miliona evra i dodatnih 60 miliona dinara iz budžeta Grada Beograda. Sada se svi pitaju gde su pare, a bivša gradska sekretarka za zdravstvo Dragana Jovanović traži odgovornost ministra zdravlja Tomice Milosavljevića.

Sve po zakonu

U odgovoru Ministarstva zdravlja kaže se da je procedura plaćanja za radove u KBC „Zemun" sprovedena u skladu sa zakonom, a da je promenjena u trenutku kad je došlo do promene zakonske regulative o poslovanju Trezora, dok je Grad Beograd želeo da sa 60 miliona učestvuje u rekonstrukciji kliničkih centara.
- Dodatni radovi su urađeni po zakonu u dogovoru sa upravama svih bolnica i to ne samo direktora već čitavog tima, načelnika odeljenja, šefova tehničkih službi... - kaže se u odgovoru.

Vuković nije kum

U ministarstvu nisu imali odgovor na pitanje zašto objekat nema upotrebnu dozvolu i da li su menjani projektni zadaci bez saglasnosti projektanata. Takođe negira se kumstvo sa nadzornim organom za KBC „Zemun", a u odgovoru stoji „Voja Vuković nije kum ministra Milosavljevića".

Prema rečima direktora KBC „Zemun" Dragoša Stojanovića koji je u februaru zamenio smenjenog Ivu Berisavca stanje koje je zatekao je jako loše.
- Tri godine ne radi operacioni blok sa četiri sale, a slična je situacija i sa još tridesetak soba. Ali kad sam uzeo na sebe odgovornost da vodim bolnicu, trudiću se da se rad što više poboljša. Poznato je da je veliki novac uložen u obnovu bolnice sa najdužom tradicijom, ali je malo toga urađeno. Kako sam ja shvatio situaciju, u radove se ušlo da se srede određeni delovi bolnice. Ali kad su sami radovi počeli, zgrada koja je jako stara počela je praktično da se urušava. Pucali su zidovi, prokišnjavao krov, a na kraju su shvatili da im je potrebno tri puta više para. Radovi nisu stigli nigde - objašnjava profesor Stojanović, dodajući da će ipak uspeti da bolnicu vrati u život.
Bivša sekretarka za zdravstvo Dragana Jovanović zatražila je odgovornost Tomice Milosavljevića, zbog, kako je rekla, uloženih ogromnih sredstava, a da bolnice ne mogu da rade ni sa polovinom kapaciteta.
- Zemun nije dobio ni građevinsku, ni upotrebnu dozvolu. Izveštaj CIP potvrđuje kako su i na koji način izvođene „rekonstrukcije" u kliničkim centrima „Zemun" i „Zvezdara". Prekršen je zakon jer su se radovi izvodili bez obezbeđenih sredstava, a onda je grad morao izvođačima retroaktivno da plati, kad su domovi zdravlja prešli u njegovu nadležnost. Treba ispitati na šta su potrošena sredstva koja su bila obezbeđena za predviđene rekonstrukcije - objašnjava Jovanovićeva i dodaje da se se radi o milionima koji su nenamenski utrošeni.
U izveštaju CIP, navodi Jovanovićeva, potvrđuje se da je izmenom projektne dokumentacije prilikom rekonstrukcije KBC „Zemun" nadzorni organ MZ Vojin Vuković (navodno kum Tomice Milosavljevića), odobravao radove za koje prethodno nije bio obezbeđen novac.
- Prvobitni plan je bio da se sanira ono što je hitno, ali se od toga odustalo i prešlo na rekonstrukciju pojedinih delova, a da nisu dobijene potrebne dozvole, što znači objekat ne može da se privede nameni. Projektni zadaci menjani su bez saglasnosti projektanata, dok su s druge strane radovi izvođeni bez overene projektne dokumentacije - ističe Jovanovićeva i dodaje da je uslov za dobijanje upotrebne dozvole bila izgradnja saobraćajnice u krugu bolnice, što nije urađeno.

Izvor:GLAS JAVNOSTI

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi