Zdravstvo

Vesti :: Briga i strah mogu biti uzroci Alchajmerove bolesti

uzrociNovo istraživanje je pokazalo da se kod starijih osoba, kod kojih se s godinama povećava osećaj brige i straha, neretko razvije Alchajmerova bolest.

Gerijatrijski psihijatar u bostonskoj bolnici Brigham and Women’s Faulkner, doktorka Nensi Donovan je sa saradnicima ustanovila da se pojačani simptomi anksioznosti povezuju sa visokim nivoom beta-amiloida ili proteinskih fragmenata u nervnom tkivu, koji se inače povezuju s razvojem Alchajemrove bolesti u mozgu starijih ljudi, s normalnim kognitivnim funkcijama.

Doktorka Donovan tvrdi da rezultati njihovog istraživanja upućuju na to da pojačani simptomi anksioznosti mogu biti i rani znak Alchajmera. Procenjuje se da s tom bolesti u SAD danas živi oko 5 i po miliona ljudi, a oko 5,4 miliona ih je starije od 65 godina.

Svi tipovi demencije, pa tako i Alchajmerova bolest, uzrokovani su smrću moždanih ćelija. Tačni uzroci Alchajmera nisu potpuno jasni, ali naučnici ipak veruju da u procesu ključnu ulogu imaju beta-amiloidi. Zbog toga je zanimljiv rezultat novog američkog istraživanja koje je pokazalo da anksioznost ima veliku ulogu u povećavanju nivoa beta-amiloida kod starijih osoba, objavljeno je u časopisu American Journal of Psychiatry.

Prethodna istraživanja pokazala su da i depresija i anksioznost mogu biti indikatori Alchajmera, s obzirom na to da se simptomi tih mentalnih poremećaja često pojavljuju u ranijim fazama te bolesti.

U istraživanje je bilo uključeno 270 odraslih osoba starosti od 62 do 90 godina s normalnim kognitivnim funkcijama. Svi oni su jednom godišnje tokom pet godina bili podvrgavani pozitronskoj emisijskoj tomografiji (PET/CT) kako bi se mogla odredila visina beta-amiloida u njihovom mozgu. Simptomi depresije su kod učesnika istraživanja ustanovljeni pomoću pitanja gerijatrijske skale depresije (GDS).

Naučnici su tako ustanovili da su odrasle osobe s pojačanim simptomima anksioznosti u tom periodu imale takođe povišene beta-amiloide u mozgu.

Doktorka Donovan je poručila da je svakako potrebno sprovesti neka dodatna istraživanja kako bi se potvrdile navedene pretpostavke, ali da se na anksioznost kod starijih osoba može uticati, a samim tim i na odlaganje pojave Alchajmerove bolesti.

Izvor:N1 16. 01. 2018.

Arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara







Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi