Zdravstvo

Vesti :: Dovoljno lekova, nema mesta panici

TAMIFLUBeograd -- Stanje pacijenta koji je oboleo od novog gripa stabilno je. Nema razloga za paniku, poručuju iz Ministarstva zdravlja. U apotekama kažu da lekova ima dovoljno.
B92 Info Vesti Društvo
Pacijent oboleo od novog gripa stabilnog je zdravstvenog stanja, završene su dijagnostičke procedure i dobija adekvatne lekove, rekao je danas direktor Kliničkog centra Srbije Đorđe Bajec.

"Pacijent ima početnu upalu pluća i očekujemo da ne dolazi do pogoršanja, jer dobija svu neophodniu negu. On se nalazi u takozvanoj poluizolaciji", kazao je Bajec.

Da je zdravstveno stajne obolelog mladića stabilno, potvrdio je za i B92 član Radne grupe za pandemiju gripa Branislav Tiodorović.

"Svi kontakti koji su sa njim bili, od osoba koje su ga vozile od Zagreba do Beograda, kao i njegova porodica, stavljeni su pod posebni nadzor i njihovo stanje se prati i pratiće se narednih sedam dana, odnosno do isteka maksimalne inkubacije", rekao je Tiodorović.

Takođe, prati se i stanje svih ljudi koji su bili u kontaktu sa studentom iz Crne Gore koji je oboleo od novog gripa.

Inače, za sada nema pojačane potražnje lekova protiv gripa, uključujući i "tamiflu" - najefikasnijeg protiv novog gripa.

Leka koji se izdaje na recept za sada ima dovoljno, kažu u Apotekarskoj ustanovi Beograd, dok u privatnim apotekama lek treba naručiti.

Brojevi telefona instituta

Povodom pojave virusa novog gripa, u okviru sprovođenja Plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa, svi instituti i zavodi za javno zdravlje u Republici Srbiji otvoreni su za direktnu komunikaciju.

Građani koji su posle 1. aprila 2009. godine boravili u Meksiku, SAD, Kanadi, imaju temperaturu višu od 38°C i imaju disajne probleme u roku od 10 dana od dana povratka, mogu da se jave dežurnim epidemiolozima instituta i zavoda za javno zdravlje.

Spisak telefona i ardesa možete videti ovde.
Tiodorović za B92 kaže da se mogu očekivati novi slučajevi, naročito kod građana koji su boravili u inistranstvu.

"Građani treba da shvate da je to normalna stvar, mehanizam koji je za to formiran i na vreme je reagovao i dalje će to raditi, zdravstveni sistem će reagovati. Ipak, moram da podsetim građane da nas očekuje nešto mnogo ozbiljnije, a to je period koji će biti za ovaj virus mnogo pogodniji - kasna jesen i zimski period, kada će njegova aktivnost biti povišena", rekao je on.

"Ima potrebe za povišenu opreznost, ali nikako za bilo kakvu paniku, koja nam ničemu neće koristiti", zaključio je Tiodorović.

Protiv gripa u apotekama se još uvek preporučuju pojačane doze vitamina C, kao i standardni lekovi za febrilna stanja uz preporuku da se konsultujete sa lekarom.

Međutim, novi grip zahteva i jača sredstva, a to je za sada "tamiflu" - lek koji deluje preventivno i ublažava simptome gripa, ako se uzme u prvih 48 sati.

Lek koji košta čak 2.580 dinara u privatnim apotekama se naručuje, a u Apotekarskoj ustanovi Beograd kažu da ga ima dovoljno, s tim što se može dobiti isključivo na recept ili izveštaj lekara.

"Može se dobiti samo i isključivo uz lekarski recept. Količine su sasvim dovoljne, ukoliko bude pojačana potražnja za njim, biće naručen u dovoljnoj količini", rekla je Dragana Stanković iz apoteke "1. maj".

Ona navodi da nije od juče popodne zabeležena pojačana potražnja za lekovima.

U Ministarstvu zdravlja kao najbolju preventivu, preporučuju pojačanu ličnu higijeni, pokrivanje nosa i usta kada kijate i često pranje ruku.

Izvor:B92

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi