Zdravstvo

Vesti :: Dovoljno lekova uprkos smanjenju budžeta

xxxNestašice lekova neće biti, obećavaju ministar zdravlja i direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, iako su sredstva smanjena za više od dve milijarde dinara.

Nestašice lekova neće biti, obećavaju ministar zdravlja i direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, iako su sredstva smanjena za više od dve milijarde dinara. Svakog meseca pacijent saAlchajmerovom bolešću za lekove mora da izdvoji i do 10.000 dinara, a ako ima leukemiju sredstva se višestruko uvećavaju. Iako se ti medikamenti moraju uzimati redovno, oni su finansijski neizdrživi. Odnedavno, takva situacija se promenila.

"Upravni odbor je u julu usvojio listu koja je prvi put posle četiri godine uvela veliki broj novih lekova. Medicina napreduje i naši osiguranici imaju pravo da se leče i tim najmodernijim lekovima koji su skupi. Među njima su i najnoviji citostatici, kojima je omogućeno lečenje malignih bolesti, koje se do sada uopšte nisu ni lečile", kaže doktor Aleksandar Vuksanović iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Pozitivnu listu lekova, Fond Republike Srpske proširio je u prethodne tri godine za 60 odsto.

"Pacijentima se obezbeđuje bolja dostupnost novijim lekovima za manje novca. Učešće Fonda je, u zavisnosti od participacije i od liste A ili B, od 10 do 50 posto, što je samim tim, ušteda građaninu", objašnjava Vesna Đurđević iz Fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srpske.

U Makedoniji, ta lista sadrži oko 1.600 lekova. U Srbiji je na novi spisak dodato 238 medikamenata. Iz Fonda kažu da isključivo struka određuje koji će se lek i pod kojim uslovima naći na listi.

"Kolika je korist od uvođenja leka određuje komisija. Treba imati u vidu i novac koji se mora izdvojiti da bi se lek našao na listi. Centralna stručna komisija definiše svoj predlog koji ide na Upravni odbor, pa u Ministarstvo, Vladu i tek nakon toga dolazi na listu", dodao je Vuksanović.

Pozitivna lista lekova u Srbiji uvećana je poslednjih godina i sada sadrži 1.800 lekova.

Izvor:RTS 06.10.2011.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi