Zdravstvo

Vesti :: Dramatičan porast obolelih od alergija

porast obolelih od alergijaOd različitih oblika alergije, prema podacima iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume, u Srbiji pati čak 40 odsto stanovništva

OD različitih oblika alergije, prema podacima iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume, u Srbiji pati čak 40 odsto stanovništva! Najviše je alergičnih na nikl, ambroziju, polen, prašinu i grinje, pojedine antibiotike, ali u porastu su i alergijske reakcije na kozmetiku, kućnu hemiju, hranu... Iako već imaju razmere epidemije, stručnjaci upozoravaju da je alergija sve više, i da će za nekoliko godina svaki drugi stanovnik na planeti imati alergijsku bolest!

Dr Olga Vučković, šef Laboratorije za imunološku dijagnostiku u "Torlaku", kaže da učestalost alergija u Srbiji ne odstupa mnogo od svetskog proseka.

- Suočeni smo sa dramatičnim povećanjem broja obolelih od alergijskih bolesti i kod nas i u svetu - kaže dr Vučković za "Novosti". - Smatra se da sada svaki treći stanovnik sveta pati od nekog oblika alergije. Genetski nasleđena sklonost ka alergijskim bolestima je nesumnjivo važan faktor rizika. Ali na pojavu alergija utiču i visoki higijenski standardi, izmenjene životne navike kao što su: boravak u zatvorenim prostorima, smanjena fizička aktivnost, gojaznost, preterana upotreba antibiotika, pušenje, zagađenje životne sredine...

Zimi su najizraženije alergije na grinje, a tokom ostala tri godišnja doba - na polen. Alergični na polen drveta, trave ili korova, najviše problema imaju početkom proleća, kada počinje sezona cvetanja, a ove tri vrste polena cvetaju do oktobra.

PRETI I GUŠENjE

Kao alergijska reakcija na polen javljaju se otok i crvenilo kapaka, suzenje očiju, zapušenost nosa, kašljanje i kijanje. Neke alergijske reakcije, recimo na lekove, ili hemikalije, mogu da budu toliko burne da se čitavo telo ospe, pa i da dođe do gušenja.

Izvor: Novosti 24.03.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi