Zdravstvo

Vesti :: Država im daje pelene koje ne mogu da koriste

pelene iz RFZZONajmanja pelena za jednokratnu upotrebu koje dobijamo o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) je XS, što odgovara osobi od 35 kilograma.

Moja sedmogodišnja devojčica ima cerebralnu paralizu i zbog prirode bolesti mršava je i ima svega 18 kilograma. Njoj su ove pelene prevelike, tako da moram da se snalazim i kupujem nove, ogorčena je J. M. iz Žablja.

Uvoznici pelena za jednokratnu upotrebu kažu da im stalno zvone telefoni, zovu očajni roditelji koji nekako pokušavaju da reše problem.


- Stalno nam se javljaju roditelji i žale se da su pelene koje dobijaju njihova deca prevelike. Mole nas da im zamenimo za manje. Neki se snalaze tako što prodaju one koje dobiju na recept, pa kupe manje, dečje.

 

Najveći problem predstavlja to što su pelene za nevoljno mokrenje tretiraju kao medicinska sredstva i PDV na njih je osam odsto, dok su dečje pelene tretiraju kao sredstva za široku upotrebu i PDV na njih je 18 odsto. Ovde je Ministarstvo finansija napravilo pravu pometnju - priča jedan od uvoznika.


U RFZO kažu da su svesni da problem s veličinama pelena postoji i već su preduzeli određene korake da se problem reši. Svim filijalama uputili su zahtev da apoteke kao potpisnik ugovora sa RFZO moraju da obezbede pelene odgovarajuće veličine.


- Održan je i sastanak sa predstavnicima apotekarskih ustanova iz Niša, Kragujevca, Novog Sada i Beograda, gde je, između ostalog, ovaj problem predočen. Nadamo se da će to, ako već nije, uskoro biti rešeno. Naš drugi uslov bio je da pelene budu visokoupijajuće - kaže Sanja Mirosavljević iz RFZO.


Pravilnikom o medicinsko-tehničkim pomagalima definisano je pet vrsta bolesti gde pacijenti o trošku RFZO imaju pravo na pelene, a to su osobe ometene u razvoju od tri do 18 godina, oboleli od cerebralne paralize i multiplaskleroze i sa teškim urođenim deformitetom kičme (spina bifida).

 

Obolela deca koja imaju pravo na pelene mesečno dobijaju 60 komada. To jeste velika pomoć porodicama, ali dve pelene dnevno su ipak nedovoljne.

Izvor: BLIC 20.02.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi