Zdravstvo

Vesti :: Fotelja kao nagrada za malverzacije

xxxNaličje smena u beogradskom zdravstvu
Za, kako je dokazano, nezakonite poslovne poteze u šest zdravstvenih ustanova u Beogradu nijedan od direktora još nije odgovarao. Uprkos mnogobrojnim optužbama, većina njih su se sa rukovodilačkih mesta vratili na odeljenja i u ambulante, a neki su čak i nagrađeni i to direktorskim foteljama.

Najbolje je prošla dr Jasminka Jelić, bivša direktorka palilulskog Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković". Ona je 15. decembra prestala da bude direktorka ove ustanove, ali uprkos optužbama za kršenje zakona o javnim nabavkama, nenamensko trošenje novca i nedopustivo visokoj plati koju je sebi odredila, nije krivično odgovarala. Ona je iz jedne fotelje prešla u drugu i postala generalni direktor farmaceutske kompanije „Vetfarm".
Iako je Ministarstvo finansija još u novembru prošle godine utvrdilo nezakonito i nenamensko korišćenje budžetskih sredstava za nabavku medicinske i nemedicinske opreme i nameštaja za ogranak Doma zdravlja "Zvezdara" u Mirijevu i da je ova zdravstvena ustanova u postupcima javnih nabavki za kupovinu opreme za stomatalošku službu i nabavku nameštaja dodelio ugovore suprotno odredbama Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o javnim nabavkama, bivša direktorka dr Branka Grujić takođe nije krivično odgovarala, već se vratila u ambulantu na Odeljenje opšte medicine.
Poslednji u nizu je primer dr Milke Stanojević, bivše direktorke Doma zdravlja u Grockoj. U njenom slučaju Gradska agencija za budžetsku reviziju ustanovila i potvrdila da je praktično udvostručila nasleđeni dug od 800 miliona dinara za lekove sa pozitivne liste, a njenom ostavkom kao da je sve rešeno. Kontrola je pronašla i podatke o „čašćavanju" pojedinaca od strane dr Stanojević i to popriličnim novčanim nagradama.
Bez sankcija, kao i koleginice iz primarne zdravstvene zaštite, prošli su i smenjeni direktori tri kliničko-bolnička centra. Doc. dr Nikola Milinić, bivši direktor KBC „Bežanijska kosa" nakon smene je nastavio da radi u istoj ustanovi, iako je Specijalna komisija za zdravstvo pronašla da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi nabavljen medicinski nameštaj i pomoćna medicinska oprema uz odstupanja od projektne dokumentacije, a velika sredstva potrošena su i za kupovinu kancelarijskog nameštaja koji se ne može dovesti u vezu sa pružanjem zdravstvenih usluga. Ilustracije radi, sofa i dve fotelje za ovaj KBC plaćene su oko 805.000 dinara, baštenski suncobran oko 279.000, a vešalica za odela oko 13.500 dinara.
Smenjeni su zbog više propusta i direktori kliničko-bolničkih centara „Zemun" i „Zvezdara" prof. dr Iva Berisavac i prof. dr Zoran Ivanković, ali su se i oni vratili radu sa pacijentima bez ikakvih sankcija.
Gradska sekretarka za zdravstvo prof. dr Dragana Jovanović smatra da su ovakve smene nakon kojih nije usledilo krivično gonjenje nijednog od rukovodilaca sramota i bruka za naše društvo.
- Ako je SBPOK bio u KBC „Bežanijska kosa" i pronašao tonu nepravilnosti i kriminal kako je moguće da „najzaslužniji" za to ne odgovaraju meni nije jasno. Treba pokrenuti istragu i kad je reč o Domu zdravlja u Grockoj. Uradila sam šta sam mogla, poslala sam budžetsku inspekciju, ali ništa se dalje nije desilo - rekla je za „Blic" dr Jovanović.

Izvor:BLIC

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi