Zdravstvo

Vesti :: Grip stigao do srpske granice? Izvor: ALO

xxxPrema informacijama iz Hrvatske, virus meksičkog gripa stigao je i u ovu, nama susednu zemlju. Jedna devojka zadržana u izolaciji, jer ima simptome slične ovoj bolesti. U domaćim apotekama rasprodat antivirusni lek „tamiflu"
Ministar zdravstva Hrvatske Darko Milinović rekao je juče da su simptomi gripa pronađeni kod 22-godišnje Osiječanke, koja se prekjuče vratila iz Floride. Ima li ta devojka zaista smrtonosni virus, znaće se danas, kad će biti gotovi i prvi nalazi testiranja.

Potražnja za antivirusnim lekovima a pre svega za kapsulama „tamiflu" švajcarske kompanije „Roše", naglo je povećana u poslednja dva dana, kažu za „Alo!" u privatnim beogradskim apotekama. Rok trajanja označen na ovim kutijama je avgust ove godine, ali u kompaniji „Roše" kažu da nema mesta za strah jer su oni na lageru za državu Srbiju „dovoljno dugog roka". Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je precizirao da na zalihama ima 75.000 kutija ovog leka, kao i da to čini minimum koji je SZO propisao. Međutim, u dopisu Agencije za lekove i medicinska sredstva stoji da je poslednja serija leka od ukupno 75.000 kutija koju je „Roše" izvezao u Srbiju dobila sertifikat za upotrebu 13. decembra 2006. godine. „Od tada nije bilo uvoza leka", tvrde u Agenciji.
Da li je reč o baš onih 75.000 kutija leka koje je kupilo Ministarstvo zdravlja, odnosno Vlada Srbije, nije poznato, jer Ministarstvo zdravlja ni do kraja avgusta 2007. godine nije uspelo da realizuje ugovor sa „Rošeom".

U državnim apotekama leka uopšte nema jer se oni mogu kupiti samo uz recept lekara. U privatnim apotekama, međutim, objašnjavaju da je potražnja za „tamifluom" velika i da ih uglavnom traže osobe koje se spremaju na put. Rok trajanja serije leka koja se sada prodaje po ceni od 2.580 dinara jeste do avgusta ove godine.
- Prošle godine nije prodato skoro ništa, ali u poslednjih nekoliko dana otišle su sve kutijice - kažu u jednoj od privatnih apoteka.


Specijalna prostorija na aerodromu

Na beogradskom aerodromu određena je prostorija za sanitarnu službu koja bi zadržala osobu sa respiratornim simptomima i temperaturom višom od 38 stepeni, a koja stiže iz zemlje zahvaćene gripom, objasnio je juče ministar zdravlja. Osoba bi potom vozilom Hitne pomoći bila prevezena u Institut za infektivne i tropske bolesti. Milosavljević je naveo da je tokom 2006. i 2007. godine „uloženo dva miliona evra" u infektivna odeljenja u svakom velikom kliničkom centru.

Virus sve bliži Srbiji

U sredu je prisustvo smrtonosnog virusa potvrđeno u Austriji i Nemačkoj. Prisustvo virusa potvrđeno je još u Velikoj Britaniji i Španiji, dok se čekaju rezultati testova sumnjivih slučajeva u Poljskoj, Švedskoj, Danskoj, Italiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Irskoj. Ministarstvo zdravlja savezne pokrajine Bavarska potvrdilo je da je pacijentkinja iz Hamburga, koja se vratila iz Meksika, zaražena. U Nemačkoj ima još šest sumnjivih slučajeva. Virusolog Franc Hajns je potvrdio i prvi slučaj zaraze u Austriji. U pitanju je 28-godišnjakinja koja se takođe vratila iz Meksika. Britanski premijer Gordon Braun izjavio je da je jedna 12-godišnja devojčica jedan od tri nova slučaja u Velikoj Britaniji.
Zvaničnici u Parizu su od EU tražili da zabrani letove u Meksiko kako bi se donekle sprečilo dalje širenje virusa. Prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), virus se najbrže širi upravo preko inficiranih osoba koje putuju avionima.
Domaća vakcina krajem godine
Milosavljević je kazao da će komisija SZO u četvrtak njemu predati sertifikat o tome da je Institut „Torlak" sposoban da ispuni sve uslove da skladišti vakcinu i „obezbeđuje hladni lanac" i dobiti obaveštenje od SZO da je „Torlak" dobio 1,2 miliona dolara donacije da bi što pre bio sposoban za vakcinaciju protiv gripa. On je rekao da bi u poslednjem tromesečju ove godine počela probna proizvodnja vakcine protiv gripa.
Kliknite da bi ste pročitali vest u celini.....»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi