Zdravstvo

Vesti :: Izabran Zdravstveni savet Srbije

xxxPočeo sa radom Zdravstveni savet Srbije. Osnivanje Saveta predviđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, a pravi zadatak novi početak u zdravstvenom sistemu Srbije i jačanje zdravstvenog potencijala stanovništva, kaže ministar Tomica Milosavljević.
Izborom predsednika počeo je sa radom Zdravstveni savet Srbije. Osnivanje Saveta predviđeno je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, i to je jedan od važnih koraka da u zdravstvenom sistemu građani dobiju odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.

Po savetodavnoj i stručnoj ulozi to će biti najviše telo u zdravstvenom sistemu Srbije.

Novoizabrani Zdravstveni savet ima 15 članova koji su izabrani 18. marta na sednici Skupštine Srbije, sa mandatom od pet godina. Kažu da je to za njih velika čast, ali da ih čeka i veliki posao.
Izvor: RTS

 

Smatram da je u zdravstvu dosta urađeno ali i dosta treba još da se uradi, jer je to jedan strašno osetljiv segment društva, osetljiv za svakog pojedinca", tvrdi Mirjana Apostolović, profesor Stomatološkog fakulteta u Nišu.

Predsednik Saveta Dragan Delić je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i stručnjak za zdravstveno osiguranje i finansiranje. Ističe da je za uspešan rad Saveta najvažnija saradnja sa građanima.

"Te veze su dosta pokidane, zahvaljujući između ostalog i nama lekarima, te veze moramo da ojačamo, da nađemo neke moduse i da se građanstvo slobodno obraća savetu sa svojim idejama i predlozima", rekao je doktor Dragan Delić, predsednik Zdravstvenog saveta.

Usklađivanje sa evropskim standardima

Savet ima 11 nadležnosti, između ostalih da prati razvoj sistema zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja i njihovo usklađivanje sa evropskim i međunarodnim standardima, i da predlaže mere za očuvanje i unapređenje stanja i jačanje zdravstvenog potencijala stanovništva. Učestvovaće i u pripremi plana za razvoj zdravstvenog sistema u narednih nekoliko godina.

"Prvi neposredan zadatak saveta biće da posle nekoliko meseci priprema već početkom 2010. godine uz našu pomoć označi novi početak u našem zdravstvenom sistemu", kaže Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.

"Stručna i savetodavna funkcija ovog visokog tela uverena sam biće pre svega od velike koristi za popravljanje sistema zdravstvene zaštite jer ništa nije tako dobro da ne može da se popravi", rekla je Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine.

Sredstva za rad Saveta obezbeđena su iz budžeta, sami će doneti poslovnik o radu koji će biti javan a dužni su da najmanje jednom godišnje podnesu izveštaj Skupštini.

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi