Zdravstvo

Vesti :: Kad život zavisi od humanosti

lecenje dece u inostranstvuUprkos brojnim najavama sistemskih rešenja, novac za lečenje dece u inostranstvu i dalje se uglavnom obezbeđuje u humanitarnim akcijama. Slaba kontrola fondova, baca senku na dobre namere.

Prošle godine humanost je dokazana u brojnim akcijama da se pomogne deci kojoj je neophodno lečenje u inostranstvu. Istovremeno, bačena je i senka na plemeniti cilj zbog spekulacija o pokušajima zloupotreba. U Skupštini Srbije pokrenuta je inicijativa da se osnuje i nezavisni fond koji bi pomogao bolesnoj deci. Država će ove godine izdvojiti 500 miliona dinara u tu svrhu.

Anita Balaž nije poslednji pacijent iz Srbije koji će se lečiti na prestižnoj klinici u Beču o trošku države. To tvrde u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Kažu da će u 2014. budžet namenjen onima, za koje u domaćim klinikama nema leka, biti veći - za 100 miliona dinara, ali da to neće biti i jedina pomoć.

"Potrebno je i mnogo češće dovođenje stranih stručnjaka da nam pomognu radi obuke naših doktora i radi stvaranja bolje medicinske klime u našoj zemlji", kaže direktor RFZO-a Momčilo Babić.

Pohlepa nema granica čak ni kada je bolest dece u pitanju, kažu u Fondu za zdravstveno osiguranje. Svoja saznanja preneli su Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Govorim o slučaju  deteta čiji su roditelji po saznanju za dijagnozu sišli ispred Instituta za majku i dete i tamo ih je sačekala osoba koja im je ponudila da će im organizovati lečenje u inostranstvu samo uz deset odsto naknade koja bi bila od prikupljenih sredstava", kaže Babić.

Dok se iščekuje osnivanje novog fonda za finansiranje lečenja dece u inostrantvu koje ne pokriva država, potrebe za humanim delima se ne smanjuju, kažu u udruženjima građana.

"Puno je porodica koje se javljaju sa molbama za finansijksu pomoć + to nam nameće obavezu da se svi zajedno uključimo i dobro informišemo o zakonskim okvirima vezano za to osetljivo i kompleksno pitanje", kaže Anđelka Popović iz humanitarne fondacije "Osmeh na dar".

Vesti o hitno potrebnoj pomoći najbrže se šire putem društvenih mreža. Međutim, sa tom masovnošću, poverenje građana slabi, kažu aktivisti. Zato je, poručuju, potrebno osnovati strogo kontrolisani sistem na internetu po ugledu na SAD.

"Bitno je da postoji mesto gde bi se informacije o svoj toj deci skupljale i centralizovale, da budu proverene, da svaki slučaj koji dođe bude autentičan i da oni garantuju da sve što se objavi kod njih na tom sajtu da je autentično", kaže Istok Pavlović, internet preduzetnik.

"Uvek kažem u svoje lično ime da ljudi pomognu kad god je to moguće, jer njihovo malo nekome znači puno i čak da je u pitanju zlouporteba, opet kažem to ide njima na dušu, vi ste čisti vi činite dobro delo", rekao je Pavlović.

Najmanje šestoro mališana iz Srbije čeka transplataciju srca u inostranstvu. Prošle godine 320 pacijenata potražilo je pomoć na svetskim klinikama, a Republički fond za zdravstvo potrošio je 120 miliona dinara više nego 2012. godine.

Izvor:RTS 12. 01. 2014.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi