Zdravstvo

Vesti :: Kazna umesto recepta

xxxRepublička zdravstvena inspekcija od početka godine obavila skoro 7.000 kontrola. Podneto 128 prekršajnih, pet krivičnih prijava i 95 rešenja o zabrani rada

Pod  lupom zdravstvenih inspektora u Srbiji najčešće se nalaze privatne ustanove, dok pacijenti najviše primedbi imaju na državni sektor. Samo je od početka godine obavljeno 6.885 kontrola, od kojih je skoro polovina bila po prijavi građana.

Inspekcija u Srbiji drži pod kontrolom 350 zdravstvenih ustanova koje su u državnim rukama i više od 4.500 privatnih bolnica, zavoda, domova zdravlja i ordinacija.

- Najveći broj prijava podnose pacijenti ili članovi njihovih porodica - objašnjava Jelica Radulović, zdravstveni inspektor pri Ministarstvu zdravlja. - Građani prijavljuju sve. Od sumnji na lekarske greške, neljubaznosti, neizdavanja uputa za drugu ustanovu ili traženih recepata za lek, pa do dugog čekanja na dijagnostiku i zakazivanje pregleda.

Prema rečima Radulovićeve, u državnim ustanovama obavljene su 1.772 redovne kontrole, a po prijavi građana 1.799 nadzora. Privatnici su imali 2.276 redovnih poseta inspektora, dok su zbog žalbi pacijenata uradili 841 kontrolu.

Inspektorske lupe nisu pošteđeni ni starački domovi, zatvori i sve druge ustanove koje u sebi imaju zdravstvenu zaštitu. Redovnih kontrola ovde je bilo 28, dok su nadležni po prijavi obavili 102 pregleda.

ZAMENILI KRV I DOKAZNI MATERIJAL PROTIV
nekoliko zdravstvenih radnika Instituta za ortopediju "Banjica" inspektori su podneli krivične prijave zbog propusta i zamene krvne grupe prilikom transfuzije. U tužilaštvu su i fascikle sa dokaznim materijalom zbog obavljanja prekida trudnoće u objektu koji za to nema dozvolu.

 

O nepravilnostima, ipak, ne govore oni pred čijim očima se sve to i odigrava. Tako, prema rečima inspektorke Radulović, zaposleni u zdravstvenim ustanovama gotovo nikada ne prijavljuju nedostatke.

Republička zdravstvena inspekcija od početka godine izdala je 845 rešenja sa nalogom za otklanjanje nedostataka, 95 rešenja o zabrani rada, podnela 128 prekršajnih i pet krivičnih prijava.

Većina prekršajnih prijava odnosi se na nedostatak u vođenju medicinske dokumentacije.

Ipak, zdravstvena i sanitarna inspekcija, iako imaju zakonsko pravo kada su ugroženi zdravlje i bezbednost pacijenata da zabrane rad i državnih zdravstvenih ustanova, to nisu nikada uradile. Pojedine bolnice u Srbiji u tako su lošem stanju, da su zrele za ključ u bravu!

- Zatvarali smo neke prostorije, ali ne i zgradu. Kada bismo to uradili, pitanje je kako bi bio organizovan dalji rad. Ovako se između dva zla bira - manje.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI 27.10.2010.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi